Skip to main content

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding na de geboorte

Wat kan ik voor jullie doen na de geboorte van je/jullie kindje.

De reguliere begeleiding na de geboorte

O.a. met behulp van mijn zwangerschapsbegeleiding heb je je voorbereid op de bevalling. We hervatten de begeleiding als een afspraak met je/jullie kindje erbij mogelijk is en goed voelt. Het is het fijnste deze afspraak te hebben als je kindje vier tot zes weken oud is maar wat eerder of later kan ook. Een bijeenkomst duurt 60 minuten. In principe is deze afspraak in de praktijk. Maar in sommige omstandigheden is een afspraak bij je thuis ook mogelijk.

Uitgangspunt van deze begeleiding is het al vóór de geboorte opgebouwde gevoelscontact, dat na de geboorte vaak als vanzelfsprekend is voortgezet en verdiept.  Aan de orde komen:

  • hoe is de geboorte verlopen?
  • hoe hebben jij/jullie de geboorte beleefd?

Deze 2 aspecten tijdens de afspraak helemaal vertellen lukt zelden. Ik vraag daarom om dit vooraf aan de afspraak voor te bereiden door zowel het technische verloop van de geboorte als je beleving op papier te zetten en het mij vooraf aan de afspraak toe te sturen. Maar lukt dat niet of vind je dat lastig dan kunnen we voor dit deel bv ook een beeldbel afspraak maken vooraf aan de afspraak in de praktijk. Dan vertel je mij hoe de geboorte verlopen is en hoe je het beleefd hebben en typ ik mee. Dan heb je het en aan mij verteld én op papier staan. Ik bereken dan de tijd die nodig is hiervoor.

  • hoe verliepen de weken erna?
  • het verdiepen van het op haptonomische wijze omgaan met je kindje tijdens alledaagse handelingen. Onder het kopje ‘het op haptonomische wijze omgaan met je kindje….’ lees je meer over wat ik daarmee bedoel en de uitgangspunten daarbij.
  • desgewenst is er aandacht voor problemen in het contact tussen jou en je partner, jou en het kindje of problemen van het kindje zelf. Zie daarvoor de tekst onder het kopje ‘Begeleiding na de geboorte bij specifieke vragen of omstandigheden’. Dan zijn er meerdere afspraken nodig.

Aan het begin van de afspraak stemmen we af waar de meeste aandacht voor nodig is.

Begeleiding na de geboorte bij specifieke vragen of omstandigheden.

Denk aan samen kijken en zoeken naar hoe om te gaan met zaken als:

  • problemen die jij als ouder ondervindt in het contact met of het gevoel voor je kind;
  • problemen met het verwerken van het verloop van de geboorte van je kind;
  • problemen met het verwerken van het verloop in de periode ná de geboorte van je kind;
  • problemen van je kind zoals slecht slapen, veel huilen of nauwelijks reageren op het contact met jullie.

Lees hier (PDF) (Word) meer uitgebreid in welke situaties ik iets voor jullie kan betekenen, maar je mag me ook gewoon bellen of appen met je vraag.

Het op haptonomische wijze omgaan met je kindje tijdens alledaagse handelingen

Ik kan me voorstellen dat je denkt: “Ik heb toch al geleerd hoe ik mijn kind kan dragen, draaien, neerleggen, optillen!” Dat klopt, dat heb je zeker. Maar ik wil graag samen met je kijken hoe je met een kleine verandering t.o.v. hoe je het tot nu toe doet alles meer samen mét je kind kunt doen. Je ontdekt hoe je handen zo neer kunt leggen dat je je kind bij alles wat je samen doet zekerheid biedt, uitnodigt mee te werken én uitnodigt om dat wat het zelf kan ook zelf te  doen. Al is dat maar 30 seconden het hoofd rechtop houden of het hoofd enigszins zelf mee op tillen. Zo kijken we in de sessie samen naar o.a. draaghoudingen, voedingshoudingen, het kindje van rug- naar buiklig draaien en andersom. Naar optillen en neerleggen van je kind.

Om dit mogelijk te maken ondersteunen we het kindje bij haar/zijn basis. Altijd, dus als je je kindje vasthoudt maar ook als je het omrolt, optilt, neerlegt, draagt, voedt en in bad doet etc. Daarnaast maken we gebruik van neurologische ontwikkelingsprincipes. Die hoef je niet allemaal precies te weten. Maar de kern is dat er zogenaamde oer-bewegingen zijn én er dat een bepaalde volgorde is in de volgorde van houdingen  en  bewegingen die het kindje zelf kan en gaat doen/maken. Door daarop aan te sluiten nodig je je kindje uit tot en geef je het de kans zelf te doen wat het al kan in een bepaalde houding of bij het bewegen.

Maak je een afspraak voor deze begeleiding na de geboorte, dan zet ik foto’s die je hier bij kunt gebruiken in de met je gedeelde one drive map. Dit ter ondersteuning van je afspraak in de praktijk.

Een of meer sessies na de geboorte?

In principe is er een begeleiding na de geboorte, liefst als je kind vier tot zes weken oud is maar wat later kan ook. Als er omstandigheden zijn die meer aandacht vragen dan we ze in 1 sessie kunnen geven maken we meer afspraken.
Een 2e afspraak rond de tijd dat je kindje gaat kruipen of zitten is mogelijk. In deze afspraak kijken we – op een zelfde wijze als in de eerste afspraak na de geboorte – naar deze voor jou/jullie en je kind nieuwe ontwikkelingsfase.

Ook als op enig moment na de geboorte of in het 1ste levensjaar van je kind blijkt dat er meer aandacht nodig is voor specifieke vragen t.a.v. de ontwikkeling van je kind, nodig ik je uit een afspraak te maken. Is je kindje ouder dan verwijs ik je meestal door naar een haptotherapeute die zich meer gespecialiseerd heeft in het werken met kinderen van die leeftijd.

Ook bij problemen die jij als ouder ondervindt na de geboorte van je kind of in het contact met je kind ben je van harte welkom. Aarzel niet om me te bellen of mailen zodat we kunnen overleggen over de mogelijkheden.

Bella, 6 weken oud
Bella, 6 weken oud

Deze zwangerschapsbegeleiding opstarten?