Rondom zwangerschap en geboorte
Haptonomie en omgaan met je kindje – uitnodigen en bevestigen
Op deze pagina beschrijf ik hoe je vanuit de haptonomie omgaat met je kindje na de geboorte. Waarbij je het kindje uitnodigt en bevestigd bij alles wat je doet. Denk aan dragen, optillen, neerleggen, omdraaien en allerlei andere dagelijkse handelingen.
De essentie
Ik kan me voorstellen dat je denkt: “Ik heb toch al geleerd hoe ik mijn kind kan dragen, draaien, neerleggen, optillen!” Dat klopt, dat heb je zeker. Maar ik wil graag samen met je kijken hoe je met een kleine verandering t.o.v. hoe je het tot nu toe doet alles meer samen mét je kind kunt doen. Je ontdekt hoe je handen zo neer kunt leggen dat je je kind bij alles wat je samen doet zekerheid biedt, uitnodigt mee te werken én uitnodigt om dat wat het zelf kan ook zelf te doen. Al is dat maar 30 seconden het hoofd rechtop houden of het hoofd enigszins zelf mee op tillen. Zo kijken we in de sessie samen naar o.a. draag- en voedingshoudingen. Naar het optillen en neerleggen van je kindje. Naar het van rug- naar buiklig draaien en andersom. Naar het in bad doen, het afdrogen en aan-en uitkleden van je kindje.
Vertel eens meer
Basis ondersteuning
Om dit mogelijk te maken ondersteunen we het kindje bij haar/zijn basis bij dragen, voeden, optillen en neerleggen. Of nodigen het uit via de basis bij draaien of afdrogen. Of nodigen het uit aan armpjes en beentjes bij aan- en uitkleden.
De manier waarop bewegingen verlopen
Als een kindje ouder wordt is er een bepaalde volgorde in de bewegingen en de houdingen die het in de loop van de tijd gaat leren. Dat is niet zomaar willekeurig. Dat wordt bepaald door het feit dat er telkens nieuwe verbindingen gelegd worden door en in de zenuwbanen.
De eerste grotere bewegingen zijn wat wij noemen ‘oerbewegingen’. Dat zijn bewegingen waar wij ook weer op terugvallen als we bijvoorbeeld rugpijn hebben of zwanger zijn en uit bed willen gaan. Dan buigen we onze knieën, draaien we op onze zij en drukken ons vanaf de zij omhoog. Of als we ouder worden, dan gaan we in onze bewegingen ook weer steeds meer terug naar deze oerbewegingen.
Maar wat betekent dat dan voor het omgaan met het kindje
Als jij in hoe je met het kindje omgaat dicht bij wat het kindje zelf al kan of binnenkort gaat kunnen blijft, kan het kindje je volgen en meedoen. Je nodigt het dan op een hele specifieke manier uit om bijvoorbeeld om te draaien. Het hele systeem is er (bijna) klaar voor dat te kunnen. Het kindje kan het misschien alleen nog niet (helemaal) zelf.
En realiseer je, het kindje heeft naarmate het ouder wordt steeds meer prikkels en op deze manier geef je het ook prikkels.
Net na de geboorte gaat het over wat ik hierboven beschrijf. Later gaat het over omrollen, kruipen, zitten en lopen.
Maak je een afspraak voor zo’n sessie, dan zet ik foto’s die je hier bij kunt gebruiken open voor je. Dit ter ondersteuning van je afspraak in de praktijk.
Een afspraak maken voor deze sessie
Een uitgebreide kennismaking is voor deze afspraak niet nodig. Of je plant een kort gesprek in via onderstaande link. Of je belt of appt me dat je deze afspraak wilt en dan maken we die samen.