Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Wat houdt deze haptonomische zwangerschapsbegeleiding in

Individuele begeleiding voor jou en je partner

Hier lees je over de rode draad in de haptonomische zwangerschapsbegeleiding van de moeder en haar partner tijdens een redelijk ongecompliceerde zwangerschap en na de geboorte. Dit kan zwangerschap van een eenling of een meerling zijn. Omdat het individuele begeleiding is, stem ik deze af op jullie wensen en behoeften.

Gelden er voor jou of jullie bijzondere omstandigheden lees dan ook deze pagina.

Een korte intake.

We hebben voorafgaand aan de begeleiding per beeldbellen of in de praktijk een intake gesprek van maximaal 30 minuten. Soms hebben we dit gesprek aan het begin van de 1ste sessie afspraak. Dan heb ik daaraan vooraf met een van jullie in een kort telefoongesprek  gesproken over de begeleiding en geven jullie aan zeker te weten op te willen starten. En weten jullie bv via ouders of  vrienden, door eigen ervaring met haptotherapie en door het lezen op de zwangerschapsinformatie op mijn site al meer over de begeleiding. Daarnaast blijkt dan in ons telefoongesprek dat jullie niet echt vragen of twijfels hebben en er geen bijzondere omstandigheden zijn of dat deze voldoende bekend zijn bij mij.

In het intakegesprek kunnen jullie aanvullende informatie geven over de zwangerschap of de omstandigheden, (een deel van) jullie vragen aan mij stellen. We kijken samen of duidelijk is wat de totale zwangerschapsbegeleiding  inhoudt en van jullie vraagt en of jullie daarvoor kiezen of een aangepast traject willen. Daarnaast kijken we kort naar wat jullie belangrijk vinden in de begeleiding en richting de geboorte, maar dat komt later in de begeleiding uitgebreider aan de orde. Van daaruit kijk ik of jullie wensen passen bij de manier waarop ik werk en wie ik ben. En beslissen jullie om definitief wel of niet op te starten.

Realiseer je: het is een kennismaking dus niet alles zal in dit gesprek aan de orde kunnen komen. Daarom is het fijn als je je voorbereidt door deze pagina goed te lezen en door te klikken naar onderstaande pagina’s.

Hier lees je wie ik ben.
Hier lees je meer over het beste moment van opstarten van een zwangerschapsbegeleiding.
Hier vind je mijn tarieven.
Hier lees je meer over de vergoeding van zwangerschapsbegeleiding.

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Door je aandacht naar binnen te richten kun je als moeder de bewegingen van je kind van binnenuit voelen. Als partner kun je de aanwezigheid van je kind voelen door je handen op de moederschoot te leggen en je liefdevolle aandacht te richten op wat je waarneemt onder je handen. Zo kun je met aandacht bij elkaar en bij jullie kind zijn. Je zult merken dat jullie kind zich gaat nestelen in je hand of heel licht gaat bewegen, ieder kind op zijn eigen wijze. Jullie kind zal jullie aanwezigheid voelen en weten dat het welkom is. Dit geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Door een liefdevol, teder, bevestigend contact met je kind op te bouwen, ontstaat al voor de geboorte een wederzijdse gevoelsmatige band.

De moeder leert dit inwendig voelen steeds meer toe te spitsen en uit te breiden naar haar hele schoot en bekkengebied. Gaandeweg wordt duidelijk wat dit voor je kan betekenen. Tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld wat betreft de manier van dragen van je kind in de moederschoot. Tijdens de geboorte van jullie kind kan het helpen in het omgaan met de pijn van de weeën. De partner speelt een belangrijke en actieve rol. Je ontdekt hoe je de moeder kunt ondersteunen, zowel tijdens de zwangerschap als rond de geboorte. Zo is een gezamenlijke beleving van de zwangerschap mogelijk, waarbij jullie gedrieën met vertrouwen naar de geboorte kunnen groeien.

zwangerschap haptonomie

Er is aandacht voor het omgaan met de weeën,
de rol van de partner en het samenspel tussen de ouders.

We besteden aandacht aan:

  • contact maken met jullie kind
  • de manier van dragen van je kind in de moederschoot
  • houding en beweging van de moeder in het dagelijks leven
  • fysieke en mentale veranderingen tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan
  • ontspanning van de moeder
  • het omgaan met (de pijn tijdens) de ontsluitingsweeën
  • het persen
  • verschillende geboortehoudingen
  • de rol van de partner tijdens de geboorte
  • het samenspel tussen de ouders en tussen de ouders en het kind

Je start met deze begeleiding

rond de 20ste week van de zwangerschap, vanaf het moment dat je je kind voelt bewegen. Bij voorkeur niet later dan je 24 of uiterlijk 26ste zwangerschapsweek. Eerder starten kan ook. Ben je al langer dan 26 weken zwanger, overleg dan over je wensen en de mogelijkheden.

Begeleiding na de geboorte

We hervatten de begeleiding als jullie zover zijn, liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is maar eerder of later kan ook. Op de pagina ‘begeleiding na de geboorte’ vind je meer informatie.

Aantal begeleidingen 

Bij een eerste kind omvat de begeleiding  7 bijeenkomsten vóór en een of meer na de geboorte. Bij een tweede of volgend kind zijn er minder bijeenkomsten nodig. Afhankelijk van de inhoud van je eerdere zwangerschapsbegeleiding(en), het verloop van eerdere zwangerschappen en geboortes en jullie wensen bepalen we samen de inhoud en het aantal begeleidingen.

Een bijeenkomst duurt 60 minuten.

Deze zwangerschapsbegeleiding opstarten?