Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Wat houdt deze haptonomische zwangerschapsbegeleiding in

Individuele begeleiding voor jou en je partner

Hier lees je over de rode draad in de haptonomische zwangerschapsbegeleiding van de moeder en haar partner tijdens een redelijk ongecompliceerde zwangerschap en na de geboorte. Dit kan zwangerschap van een eenling of een meerling zijn. Omdat het individuele begeleiding is, stem ik deze af op jullie wensen en behoeften.

Gelden er voor jou of jullie bijzondere omstandigheden lees dan ook deze pagina.

Een korte intake.

We hebben voorafgaand aan de begeleiding per beeldbellen of in de praktijk een intake gesprek. De eerste 20 min van dit gesprek zijn kosteloos, de resterende tijd bereken ik conform het voor jullie geldende tarief.

Jullie kunnen aanvullende informatie geven over de zwangerschap of jullie omstandigheden. We kijken kort naar wat jullie belangrijk vinden in de begeleiding en richting de geboorte, maar dat komt later in de begeleiding uitgebreider aan de orde. Ik ga na of duidelijk is wat de totale zwangerschapsbegeleiding inhoudt en van jullie vraagt en of jullie daarvoor kiezen of een aangepast traject willen. Ik ontdek zo of jullie wensen passen bij de manier waarop ik werk en wie ik ben. En jullie kunnen nagaan of jullie er voor kiezen de begeleiding op te starten.

Meer over de inhoud van deze zwangerschaps begeleiding lees je in de tabbladen onder het kopje zwangerschap. Het antwoord op vragen over mijn werktijden en -dagen, mijn tarief en de vergoeding van deze begeleiding vind je het antwoord in de links hieronder.

Hier lees je meer over het beste moment van opstarten van een zwangerschapsbegeleiding.
Hier vind je mijn tarieven.
Hier lees je meer over de vergoeding van zwangerschapsbegeleiding.
Hier lees je wie ik ben.

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Door je aandacht naar binnen te richten kun je als moeder de bewegingen van je kind van binnenuit voelen. Als partner kun je de aanwezigheid van je kind voelen door je handen op de moederschoot te leggen en je liefdevolle aandacht te richten op wat je waarneemt onder je handen. Zo kun je met aandacht bij elkaar en bij jullie kind zijn. Je zult merken dat jullie kind zich gaat nestelen in je hand of heel licht gaat bewegen, ieder kind op zijn eigen wijze. Jullie kind zal jullie aanwezigheid voelen en weten dat het welkom is. Dit geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Door een liefdevol, teder, bevestigend contact met je kind op te bouwen, ontstaat al voor de geboorte een wederzijdse gevoelsmatige band.

De moeder leert dit inwendig voelen steeds meer toe te spitsen en uit te breiden naar haar hele schoot en bekkengebied. Gaandeweg wordt duidelijk wat dit voor je kan betekenen. Tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld wat betreft de manier van dragen van je kind in de moederschoot. Tijdens de geboorte van jullie kind kan het helpen in het omgaan met de pijn van de weeën. De partner speelt een belangrijke en actieve rol. Je ontdekt hoe je de moeder kunt ondersteunen, zowel tijdens de zwangerschap als rond de geboorte. Zo is een gezamenlijke beleving van de zwangerschap mogelijk, waarbij jullie gedrieën met vertrouwen naar de geboorte kunnen groeien.

zwangerschap haptonomie

Er is aandacht voor het omgaan met de weeën,
de rol van de partner en het samenspel tussen de ouders.

We besteden aandacht aan:

  • contact maken met jullie kind
  • de manier van dragen van je kind in de moederschoot
  • houding en beweging van de moeder in het dagelijks leven
  • fysieke en mentale veranderingen tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan
  • ontspanning van de moeder
  • het omgaan met (de pijn tijdens) de ontsluitingsweeën
  • het persen
  • verschillende geboortehoudingen
  • de rol van de partner tijdens de geboorte
  • het samenspel tussen de ouders en tussen de ouders en het kind

Starten met deze begeleiding en de frequentie

Liefst start je rond de 20ste tot 22ste week van de zwangerschap, vanaf het moment dat je je kind voelt bewegen. Bij voorkeur niet later dan de 24ste  of uiterlijk 26ste zwangerschapsweek. Eerder starten kan ook. Ben je al langer dan 26 weken zwanger, overleg dan over je wensen en de mogelijkheden.

Afhankelijk van de zwangerschapsduur bij opstarten kom je bij een eerste haptonomische befgeleiding de eerste 3x  om de 3 weken en daarna om de 2 weken. Ik kan het je precies zeggen als je je aangemeld hebt. Bij een volgende haptonomische begeleiding kom je meestal een keer of 4 en ongeveer 1 x per maand.

Begeleiding na de geboorte

We hervatten de begeleiding als jullie zover zijn, liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is maar eerder of later kan ook. Op de pagina ‘begeleiding na de geboorte’ vind je meer informatie.

Aantal begeleidingen 

Bij een eerste kind omvat de begeleiding  7 bijeenkomsten vóór en een of meer na de geboorte. Bij een tweede of volgend kind zijn er minder bijeenkomsten nodig. Afhankelijk van de inhoud van je eerdere zwangerschapsbegeleiding(en), het verloop van eerdere zwangerschappen en geboortes en jullie wensen bepalen we samen de inhoud en het aantal begeleidingen.

Een bijeenkomst duurt 60 minuten.

Deze zwangerschapsbegeleiding opstarten?