Haptotherapie

Kennismaking, intakesessies en vervolgafspraken. 

Opstarten met haptotherapie in mijn praktijk. 

Kennismaking.
Meld je je voor de eerste keer aan voor haptotherapie in mijn praktijk dan maken we na je aanmelding een afspraak voor een kennismakings (beeldbel)gesprek. De eerste 20 min. van dit gesprek zijn kosteloos, daarna bereken ik je de resterende tijd conform de tariefgroep waar jij in valt. Na je aanmelding zal ik je wat tijd opties mailen. Heb je al eens zo’n kennismakingsgesprek gehad maar zelf besloten toch niet op te starten, dan betaal je de volledige tijd van dit kennismakingsgesprek.

Ben je de laatste 5 jaar cliënt(e) geweest dan bel ik je na je aanmelding om kort telefonisch te overleggen over je reden van hulpzoeken en na te gaan of een langer gesprek vooraf aan opstarten nodig is.

Het doel van dit gesprek is een start maken met elkaar leren kennen, nagaan of ik inschat je voldoende te kunnen begeleiden bij de reden waarom jij therapie wilt en voor jou: ontdekken of je de verdere intakefase wilt opstarten in mijn praktijk. Als ik te weinig ervaring, kennis of affiniteit heb met jouw specifieke probleem of hulpvraag, start ik geen therapie met je op.

Op vragen als hoe het opstarten van de therapie in zijn werk gaat, mijn werktijden en dagen, mijn tarief en de vergoeding vind je het antwoord in de tekst hieronder of onder het kopje praktisch op deze website.

Intakesessies.
Als we beide denken dat haptotherapie zinvol kan zijn en jij besluit de therapie op te starten maken we de 1ste 4 afspraken. Liefst met een tussentijd van 7 tot 10 dagen, maximaal met 14 dagen tussentijd. Lukt dat agenda technisch, financieel of om een andere reden niet dan hoor ik dat graag in ons (beeldbel) gesprek van je. En kijken we of opstarten met een andere frequentie bij jouw hulpvraag mogelijk is.

Online en mondelinge informatieverstrekking:
Vooraf aan de 1ste afspraak en – zonodig in de tijd tussen de sessies – vul je een online intakeformulier in met voornamelijk (achtergrond) informatie over jezelf en je leven tot nu toe.

Waar je tegen aanloopt, je proces hierin tot nu toe en je hulpvraag vertel je me mondeling, deels tijdens de korte intake, deels in de loop van de 1ste 4 sessies.

Praktisch werken in de 1ste 4 sessies:
Al werkend volgens de haptonomische principes ontdekken we in hoeverre je in contact bent met je lichaam en gevoel en wat je doet met wat je waarneemt in jezelf. Daarnaast zet je de eerste stappen in het krijgen van inzicht tussen bovenstaande en je problematiek.

Jij krijgt zo een beeld van haptotherapie an sich en in hoeverre deze therapie geschikt is voor jou als mens en je kan gaan helpen om a) meer zicht te krijgen op je probleem, en b) een voor jou goede wijze van omgaan ermee te vinden. En merkt of je voldoende veiligheid en vertrouwen ervaart dit proces verder met mij te gaan.

Ik krijg in de loop van deze 4 sessies de (achtergrond) informatie over je hulpvraag en je leven die ik graag heb. Krijg zicht op in hoeverre haptotherapie past bij jou en de problematiek die speelt. En krijg nog meer zicht op in hoeverre jouw hulpvraag past bij mij als haptotherapeute en ik denk je te kunnen helpen met het onderzoeken van deze hulpvraag.

De 4e sessie:
In de 4e sessie evalueren we de therapie en beslissen we of je doorgaat met  haptotherapie. Of dat jij en/of ik toch denken dat het beter is een andere therapievorm of therapeute te zoeken. Als je wilt kun je dit voorbereiden via een online vragenformulier.

Als je de therapie voorzet sluiten we een behandelovereenkomst af met daarin een aantal zakelijke afspraken, maar ook je hulpvragen en behandelplan.

Vervolgafspraken.
De frequentie voor vervolg afspraken is meestal  1 x per 14 dagen. Later wordt deze tussentijd  langer. Elke keer bespreken we wat de vorige keer je heeft gebracht. En wat de begeleiding in je losmaakt. Tijdens de hele begeleiding evalueren we geregeld meer uitgebreid.

De begeleiding afsluiten
Wat heeft de haptotherapie je gebracht, welke valkuilen zijn er (nog) en hoe neem je het geleerde mee naar de toekomst? We bekijken het hele verloop van de therapie en sluiten op passende wijze af. Deze sessie bereid je voor via een online evaluatie formulier.

Het aantal begeleidingen
Er zijn twee opties:

1. Een vooraf bepaald aantal begeleidingen
Bijvoorbeeld als je een bepaald budget hebt dat je aan de begeleidingen kunt besteden. We besteden aandacht aan wat het belangrijkste is voor je. Het voornaamste doel is dat je handvatten krijgt om je weg zelfstandig te vervolgen. We kunnen niet alle thema’s helemaal uitwerken.

2. Een open aantal begeleidingen
Zijn er geen redenen zijn om het aantal afspraken vooraf te beperken, dan laten we dit open. Gaandeweg zal blijken hoeveel begeleidingen nodig zijn voordat je zelfstandig je weg gaat vervolgen. We kunnen de thema’s die spelen wat uitgebreider uitwerken.

Rondom je afspraken.
Binnen mijn praktijk maak ik gebruik van een online portal, waarin jij als cliënt(e) kunt inloggen. Als je besluit de therapie op te starten  ontvang je van mij een mail van waaruit je kunt inloggen in dit systeem. Je kunt vervolgens vooraf aan je eerste afspraak een aantal zaken zelf online regelen. Zoals je persoonlijke gegevens, de AVG verklaring en een intake invullen. Maar je kunt zo ook online afspraken maken en annuleren.

Een mail met praktische informatie over de 1ste 4 sessies en zakelijke details over je afspraken volgt nadat je de 1ste afspraak gemaakt hebt.

De dag voor iedere afspraak krijg je van mij een mail met als vragen je gezondheid te checken en een sessievorm te kiezen. De intakesessies zijn in principe binnen sessies. Soms spreken we in overleg wel een buitensessie of een beeldbel sessie af, maar dat wordt als je opgestart bent vanzelf wel duidelijk.

Hier lees je of ik ruimte heb voor nieuwe cliënten.
Hier vind je mijn tarieven.
Hier (PDF) lees je meer de vergoeding van haptotherapie.

Belangstelling voor een intake?