Haptotherapie

Kennismaking, intake en eerste sessies. 

Haptotherapie in mijn praktijk. 

Je eerste afspraak: de kennismaking. 

Meld je je aan voor haptotherapie in mijn praktijk dan mail je me via de contactpagina en vermeld je je  telefoonnummer. Ik neem telefonisch contact op met je – max. 10 min. In dat gesprek hoor ik graag de kern van de reden van contactname én kijken we of je mogelijkheden ziet voor afspraken op mijn werkdagen. Lijkt je hulpvraag te passen bij mij als therapeute dan maken we een afspraak voor een intake in de praktijk. Anders kan ik je namen van collega haptotherapeuten geven of verwijs ik je naar de site van de Vereniging van Haptotherapeuten om op de site een haptotherapeut(e) in jouw omgeving te vinden.

Op vragen als hoe het opstarten van de therapie in zijn werk gaat, mijn werktijden en dagen, mijn tarief en de vergoeding van haptotherapie vind je het antwoord in de tekst hieronder of onder het kopje praktisch op deze website. Als je na het lezen hiervan nog vragen hebt kun je me die uiteraard stellen in dit telefoongesprek.

Om teleurstelling te voorkomen: check wel even of ik überhaupt ruimte heb voor nieuwe cliënten!

De intake sessie.
Hiervoor maken we een afspraak in de praktijk. We diepen de reden van je komst verder uit, kijken hoe je tot dan toe omgegaan bent met het probleem dat je ervaart en wat dat je gebracht heeft. Ook kijken we naar wat maakt dat je nu voor haptotherapie kiest en wat je verlangens zijn. Je kunt deze sessie voorbereiden door een ‘opstarten haptotherapie’ vragenlijst in te vullen. Er kunnen redenen zijn om deze sessie online doen.

Deze sessie is heeft als doel beide te kunnen bepalen of haptotherapie in mijn praktijk passend en zinvol is bij jou als mens, bij jouw hulpvraag en het proces dat je hebt te gaan. Daarbij is belangrijk dat de reden waarom je komt past bij mij als haptotherapeute en hoe ik werk en of ik voldoende ervaring, kennis of affiniteit heb met jouw specifieke probleem of hulpvraag. Daarnaast is ook belangrijk dat wij als mens voldoende bij elkaar passen, mijn praktijkvoering jou past en er een begin van vertrouwen aan het ontstaan is in mij als therapeute.

  • Past (een deel van) dit alles niet bij jou als mens of mij als therapeute dan start ik geen therapietraject met je op. Als je wilt kan ik samen met je kijken welke therapeut(e) of therapie geschikter lijkt.
  • Past dit alles voldoende bij jou als mens en mij als therapeute, dan is het aan jou te bepalen of je de ‘eerste serie sessies’ wilt opstarten in mijn praktijk. Hopelijk heb jij daar inmiddels wat meer zicht op gekregen.

Realiseer je: dat je een intakesessie hebt betekent dus niet automatisch dat je haptotherapie gaat opstarten in mijn praktijk.

Je eerste serie van maximaal 6 sessies.   

De eerste serie afspraken maak je liefst met een tussentijd van 7 tot maximaal 10 dagen. Lukt dat agenda technisch, financieel of om een andere reden niet dan hoor ik dat graag in onze intake sessie van je. En kijken we of opstarten met een andere frequentie bij jouw hulpvraag mogelijk is.

Online en mondelinge informatieverstrekking:
Vooraf aan de 1ste afspraak van deze serie en/of in de tijd tussen de sessies vul je de online vragenlijst ‘intake haptotherapie’ in met voornamelijk (achtergrond) informatie over jezelf en je leven tot nu toe. En formuleer je je hulpvragen. Dit alles bespreken we uiteraard ook samen in de sessies.

De kern van je probleem en je proces hierin tot nu toe heb je al geformuleerd in de vragenlijst ‘opstarten haptotherapie’ of vertel je me mondeling tijdens de intake.

Praktisch werken in deze sessies:
Al werkend volgens de haptonomische principes ontdekken we in hoeverre je in contact bent met je lichaam en gevoel en wat je doet met wat je waarneemt in jezelf.

Jij krijgt zo een beeld van haptotherapie an sich en in hoeverre deze therapie geschikt is voor jou als mens en je kan gaan helpen om een ander of meer verdiepend zicht te krijgen op je probleem vanuit de haptonomische benadering.  Ook ga je ontdekken of haptotherapie je kan helpen een voor jou goede wijze van omgaan ermee te vinden en merk je of je voldoende veiligheid en vertrouwen ervaart.

Ik krijg in de loop van deze sessies verdere (achtergrond) informatie over je hulpvraag en je leven. Maar deze sessie zijn voor mij vooral belangrijk om zicht te krijgen op hoe jij omgaat met de signalen die je lichaam en gevoel je geven in relatie tot de problemen die je ervaart. Daarnaast leren deze sessies mij in hoeverre haptotherapie past bij jou en de problematiek die speelt. Hoe makkelijk of niet zo makkelijk je de haptonomische vaardigheden integreert. En krijg ik nog meer zicht op in hoeverre jouw hulpvraag past bij mij als haptotherapeute en ik denk je te kunnen helpen met het eventueel nog verder onderzoeken van deze hulpvraag en vinden van een goede manier om er mee om te gaan.

Beide merken we of mijn aanpak en praktijkvoering passen bij jou als mens.

De laatste van deze maximaal 6 sessies.
Uiterlijk in de 6e sessie evalueren we de therapie. Deze sessie bereid je liefst voor via een online evaluatieformulier. Het doel is te beslissen of en hoe je verder gaat met haptotherapie. Zowel jij als ik hebben hier een stem in. Wat voor mij hierbij belangrijk is heb ik al omschreven in de teksten eerder op deze pagina. Voor jou gelden vragen als:
Past haptotherapie voldoende bij je? Voel je je thuis in mijn praktijk en bij mij als therapeute? Wat hebben de sessie je tot nu toe geboden? Ben je al voldoende geholpen? Ga je door met haptotherapie? Lijkt het toch beter om een andere therapievorm of therapeut(e) te zoeken?

Ga je door met haptotherapie dan kijken we indien nodig opnieuw naar je hulpvragen en stellen we het aantal sessies vast waarin we daarmee gaan werken.

Vervolgsessies en afsluiten van de therapie. 

Vervolgsessies.
De frequentie voor vervolg afspraken is meestal  1 x per 14 dagen. Later wordt deze tussentijd  langer. Elke keer bespreken we wat de vorige keer je heeft gebracht en wat de begeleiding in je losmaakt. Tijdens de hele begeleiding evalueren we geregeld meer uitgebreid.

De begeleiding afsluiten
Wat heeft de haptotherapie je gebracht, welke valkuilen zijn er (nog) en hoe neem je het geleerde mee naar de toekomst? We bekijken het hele verloop van de therapie en sluiten op passende wijze af. Deze sessie bereid je voor via een online evaluatie formulier.

Rondom je afspraken. 

Binnen mijn praktijk maak ik gebruik van een online portal, waarin jij als cliënt(e) kunt inloggen.  Je ontvangt van mij een mail van waaruit je kunt inloggen in dit systeem.  Je kunt vervolgens vooraf aan je eerste afspraak een aantal zaken zelf online regelen. Zoals je persoonlijke gegevens en een AVG verklaring.  Ook de genoemde vragenlijsten vul je in deze online omgeving in. Daarnaast kun je hier je afspraken inplannen en indien nodig annuleren.

Een mail met praktische informatie over de 1ste 4 tot 6 sessies en zakelijke details over je afspraken volgt nadat je de 1ste afspraak gemaakt hebt.

De dag voor iedere afspraak krijg je van mij een mail met als vragen je gezondheid te checken en een sessievorm te kiezen. De intakesessies zijn in principe binnen sessies. Soms spreken we in overleg wel een buitensessie of een beeldbel sessie af, maar dat wordt als je opgestart bent vanzelf wel duidelijk.

Hier lees je of ik ruimte heb voor nieuwe cliënten.
Hier vind je mijn tarieven.
Hier (PDF) lees je meer de vergoeding van haptotherapie.

Belangstelling voor een intake?