Skip to main content

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Een warm welkom voor jullie kind

Hierin begeleid ik de moeder en haar partner tijdens de zwangerschap en bij de voorbereiding op de geboorte. Tijdens een redelijk ongecompliceerde zwangerschap van een eenling of meerling. We zien elkaar dan weer terug na de geboorte. Omdat het een individuele begeleiding is, stem ik deze af op jullie wensen en behoeften. Ook als vrouw zonder partner ben je welkom, dan passen we de begeleiding wat aan.

Is het geen ongecompliceerde zwangerschap of zijn er ‘bijzondere omstandigheden’, dan is haptotherapie meer geschikt. Lees dan verder op de pagina  ‘haptotherapie rondom zwangerschap en geboorte’.

Voor wie is deze begeleiding

Ik geef deze ‘haptonomische zwangerschapsbegeleiding’ nog maar mondjesmaat en alleen als de zwangere vrouw of de partner eerder haptotherapie of zwangerschapsbegeleiding gedaan heeft in mijn praktijk.

  • Geldt dit voor jou? lees dan verder in de volgende alinea.
  • Geldt dit niet voor jou, lees dan verder op de pagina ‘rondom zwangerschap en geboorte’. Daar lees je welke mogelijkheden tot begeleiding er zijn in mijn praktijk.  Of neem contact op voor overleg. Ik kijk graag met je mee.
Ik wil graag kennismaken en overleggen met je ->Ik wil graag kennismaken en overleggen met je ->

Wat houdt de begeleiding in

Rond de 18de tot 20ste week van de zwangerschap voel je de eerste bewegingen van jullie kind (of kindjes). Eerst twijfel je misschien nog maar langzaamaan wordt het steeds duidelijker. Dit is echt het kindje! Het is natuurlijk fantastisch dat jullie de aanwezigheid van je kind kunnen voelen en nu al contact kunnen maken. Even mooi is dat jullie beiden dit voelen kunnen leren toespitsen en gebruiken tijdens de zwangerschap en de geboorte. Als zwangere vrouw leer je je aandacht in je lichaam te brengen en te houden, van binnenuit contact te maken met je kindje en je bekken te voelen. Er is aandacht voor het verloop van de zwangerschap, het omgaan met de weeën de geboorte en de rol van de partner. Zo wordt een gezamenlijke beleving van de zwangerschap mogelijk, waarbij jullie als ouders samen met jullie kindje met vertrouwen naar de geboorte toe kunnen groeien. Een warm welkom!

Jullie groeien als ouders samen naar de geboorte toe, in samenspel met jullie kindje.
Een warm welkom!

Wanneer start je de begeleiding op

Je kunt de begeleiding opstarten vanaf het moment dat jij als moeder je kindje voelt bewegen. Ben je verder dan 24 weken in je zwangerschap informeer dan even naar de mogelijkheden. Eerder opstarten dan jij beweging voelt kan ook.

De eerste stap is het inplannen van een kennismakingsgesprek, als je samen komt is dat een gesprek met jullie beide.

Aantal begeleidingen en frequentie

  • Bij een eerste haptonomische zwangerschapsbegeleiding kom je 6, soms 7 keer vóór de geboorte. En minimaal 1 keer na de geboorte.
  • Kom je voor een tweede of derde haptonomische zwangerschapsbegeleiding dan kijken we
    • hoe de vorige zwangerschap en geboorte verlopen zijn,
    • waar jullie vooral aandacht aan willen besteden,
    • en bepalen we samen het aantal begeleidingen. Vaak zijn 4 bijeenkomsten voldoende.
  • Is het een tweede of volgende kindje maar je eerste haptonomische zwangerschapsbegeleiding dan kijken we samen
    • hoe de vorige zwangerschap en geboorte verlopen zijn,
    • waar jullie vooral aandacht aan willen besteden,
    • en doe ik jullie een voorstel voor een aantal begeleidingen. Dat zal sterk afhankelijk zijn van de voorgaande 2 factoren.

Eén begeleiding duurt 60 minuten. Deze kun je – als je dat wenst – uitbreiden tot 90 minuten.

Na de geboorte van je kindje hervatten we de begeleiding als jullie zover zijn. Liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is. Maar eerder of later kan ook.

Artikelen over deze haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Lees hier een artikel in Kiind over haptonomische zwangerschapsbegeleiding.
Leeks hier het artikel van de VHZB 'Minder last van pijn en stress bij bevalling'.