Skip to main content

Meer informatie over een buiten sessie.

Wat houdt een buitensessie in.

We starten vanaf de praktijk en werken in Park de Koppel. Wil je graag een buitensessie op een andere plek, overleg dat dan met mij ruim vooraf aan je afspraak, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Het buiten zijn en de natuur kunnen een meerwaarde hebben t.a.v. het laten ontstaan van rust en ontspanning. Denk maar aan de natuurlijke ontspanning die bijna altijd ontstaat als je een tijdje buiten wandelt of fietst. Daarnaast ben je al bewegend actiever in je houding dan wanneer je zit of ligt en dat maakt het vaak makkelijker je lichaam goed te voelen. Door de rust en ontspanning en door het bewegen komen hoofd en lichaam samen en komen gevoel en verstand wat meer op een lijn: je komt wat makkelijker dichter bij jezelf.

Ik start de sessie meestal lopend op, waarbij er veel aandacht is voor je lichaam. Je kunt dat vergelijken met het opstarten van een sessie in de praktijk zittend of liggend: ook dan brengen we je aandacht eerst naar je lichaam. Vervolgens kijken we wat er aandacht vraagt zowel fysiek als gevoelsmatig. En besteden we meer aandacht aan datgene wat op dat moment voor jou aandacht nodig heeft.

Ik gebruik het bewegen, de stilte en een aantal hele mooie ‘haptonomische werkvormen’. Sommige aandachtsvormen zul je herkennen, anderen zullen nieuw zijn omdat ik deze in een sessie in de praktijk niet zo goed kan gebruiken.
We wandelen, we staan stil, we zitten. Ook liggen zelfs een optie. Ik gebruik dat wat in de natuur aanwezig is,: gras, onregelmatig terrein, vlakke stukken grond, steilere hellingen, een trap, een wiebelend oppervlak. Maar ook stukken hout, steen, zand. Ik gebruik echt niet alles wat ik hier noem in één sessie en niet alles hoeft gebruikt te worden. Ik stem het af op jou (on)mogelijkheden, hoe jij in je lichaam aanwezig kunt zijn en dat wat aandacht vraagt in jou.

Deze sessie staat net als een live sessie in de praktijk ingepland voor 50 min en duurt tussen de 45 en 60 minuten. Deze sessie wordt gedeclareerd als haptotherapie en wordt op de normale manier vergoed door je zorgverzekering, mits je een aanvullende verzekering hebt daarvoor.

Zie jij een buiten sessie niet zitten omdat het (misschien) gaat regenen of regent? Dan zetten we je sessie om in een binnen sessie. App me – liefst uiterlijk 1,5 uur vóór je afspraak – dat je je afspraak om wilt zetten in een andere vorm en daarmee is dat geregeld.

Belangrijk tijdens een buiten sessie w.b. hygiëne, schoenen en kleding.

  • Het is geen wandel-sessie, maar een buiten sessie. Dus we lopen niet de hele tijd. Soms zitten of staan we een tijdje stil. Zelfs liggen in het ‘gras’  is – als de ondergrond echt droog is en een beetje zonnig – een optie.
  • Zorg voor schoenen waarop je makkelijk en fijn loopt.
  • Kleed je warm genoeg aan.

Bijgewerkt op 27-09-2021