Haptotherapie
Wie ben ik?
Hé hallo, leuk dat je deze pagina leest.
Mijn naam is Tineke Kolvenbach, ik werk als haptotherapeute in mijn eigen praktijk Haptotherapie Utrecht. Dat doe ik al een tijdje wat maakt dat ik veel ervaring heb. Van waaruit ik met veel verschillende hulpvragen werk. Ik geef individuele therapie en therapie rondom zwangerschap en na een geboorte. Relatietherapie is bespreekbaar als een van jullie al individuele cliënt is in mijn praktijk. Kijk rustig rond op deze en andere pagina’s. En als je vragen hebt, kennis wilt maken of je hulpvraag wilt bespreken hoor ik graag van je.
Is haptotherapie Utrecht de praktijk die jij zoekt?
Ik werk met cliënten waarvoor verbonden zijn met hun lichaam een bekend iets is (geweest).
- Je kunt je lichaam voelen, je er mee verbinden.
- Of je hebt dit gekund en bent dit vermogen verloren.
Dit is o.a. wat we in de kennismaking en eerste afspraak onderzoeken. Blijkt dat dit je moeilijk afgaat dan verwijs ik je door naar een andere haptotherapeut(e). De reden daarvoor is dat ik ‘het helemaal gaan leren voelen van je lichaam’ trajecten in mijn praktijk niet meer begeleid.
Ik werk met allerlei verschillende hulpvragen.
Maar deze hebben wel allemaal eenzelfde soort kernprobleem wat altijd te maken met een van de volgende aspecten:
- Teveel of juist te weinig voelen,
- Een hoofd dat overuren draait,
- Iets heel moeilijks te verwerken hebben of voor iets moeilijks staan,
- Veel stress ervaren of oververmoeid zijn.
Deze kernproblemen kunnen zich op heel veel verschillende manieren uiten. Afhankelijk van leeftijd, levensfase, karakter, erfelijke aanleg en andere specifieke levensomstandigheden. En dat maakt dat ik met heel veel verschillende hulpvragen werk. Realiseer je: ook als je therapie zoekt bij bijzondere omstandigheden rondom zwangerschap of na een geboorte kun je in mijn praktijk terecht.
Kernproblemen meer in detail
- ‘ik ben uit contact met mezelf’,
- ‘ik wil graag leren mijn gevoel meer mee te nemen’,
- ‘ik wil graag leren gevoel en verstand meer op een lijn te brengen’,
- ‘ik sta voor een moeilijke uitdaging’,
- ‘mijn levensomstandigheden zijn zwaar en ik wil hier graag steun bij’,
- ‘er is allerlei gevoel in mij en ik weet niet hoe hier mee om te gaan’,
- ‘ik voel helemaal niets meer’,
- ‘ik voel me somber of depressief of angstig’,
- ‘ik voel me heel erg gestrest’,
- ‘ik voel me doodmoe of uitgeput’.
Wat is haptotherapie?
Haptotherapie leert je zowel door de bril van het brein als de bril van het gevoel te kijken. Elk van hen te laten doen wat ze het beste kunnen. En ze vervolgens samen te laten werken. Zo kijken we naar dat waar jij tegen aan loopt in het leven. Niet alleen vanuit je brein, maar je gevoel erover meenemend.
Kijken door de bril van het brein
De bril van je brein ken je wel. Je brein helpt je informatie te filteren, te ordenen of te begrijpen. Bepaalt mee hoe we situaties interpreteren en erop reageren. Waarbij logica, leren en ‘je kunnen voorstellen dat’ een grote rol spelen. En waar de taal van het brein goed bij past. Een heel helpende bril die veel steun geeft bij dingen als het lezen van deze tekst, een studie doen, je financiën op orde houden of een puzzel maken.
Andere keren is deze bril helemaal niet helpend. We proberen krampachtig iets te begrijpen of controleren en we blijven dat maar proberen ook als het niets oplevert. Het kan ook zijn dat bepaalde patronen of overtuigingen je belemmeren. Of je streng oordeelt over jezelf. Soms tuimelen je gedachten over elkaar, denk je in cirkels of raak je verdwaald in je brein als in een doolhof.
Meestal komt dit doordat je de manier van kijken van deze breinbril gebruikt voor iets waar dit niet bij past. Namelijk voor het omgaan met gevoelens. Gevoel heeft niet de logica van het brein en is maar zelden te beredeneren en begrijpen vanuit je brein. En vaste patronen en overtuigingen geven eerder een blokkade bij het kijken naar gevoel als een opening. De taal van het brein past ook niet zo bij je gevoel. Geen wonder dat je ‘verdwaalt’. In dit soort situaties is het beter deze bril van het brein af te zetten. Maar wat dan?
Kijken door de bril van het gevoel
Waar de bril van je brein vaker naar buiten kijkt of in je brein blijft ronddolen, richt de bril van het gevoel zich op jou zelf. Op je lichaam en je eigen binnenwereld waar je gevoel huist. Om zo stil te staan bij wat je lichaam en je gevoel je te vertellen hebben. Het willen begrijpen, het voelen van controle, overtuigingen die je in de weg zitten en het strenge oordelen over jezelf ga je leren los te laten. O.a door je brein te bedanken voor alles wat het voor je doet. Én te vragen wat meer naar de achtergrond te gaan omdat je je aandacht in je lichaam wilt richten. Daarnaast leer je specifieke stappen om met je aandacht van je hoofd naar je lichaam te gaan en gevoel in je lichaam ruimte te geven. Bij dat alles kan ik je helpen. Ik heb daar mooie aandachtsvormen voor.
Hoe helpt haptotherapie mij hierbij?
Haptotherapie leert je
- Het kunnen voelen VAN je lichaam .
- Het verdiepen van het vermogen te kunnen voelen IN je lichaam.
- = de signalen IN het lichaam aandacht geven zodat je kunt gaan verstaan wat ze je vertellen hebben.
- Ook leert haptotherapie je de bril van het brein en de bril van het gevoel te laten samenwerken.
- Om te gaan met verschillende soorten fysiek- en gevoelssignalen.
- Om te gaan met zowel minder heftige als heftige fysieke- en gevoelssignalen.
Meer in detail.
Het voelen VAN je lichaam gaat over.
= Je hebt een fysiek lichaam wat je kunt voelen als je je aandacht erop richt.
- Bijvoorbeeld zittend in een stoel of liggend op een bed nagaan: ‘ kan ik het contact met de stoel of met het matras voelen?’
- Maar ook onder de douche staand het water gebruiken om je lichaam te voelen. In plaats van van alles te overdenken in je hoofd.
- Of huishoudelijke taken doen zoals bv afwassen of was opvouwen. En dan niet over van alles gaan nadenken maar je aandacht bij je lichaam houden.
Het voelen IN je lichaam gaat over.
De signalen van het lichaam (leren) voelen en er met aandacht bij zijn.
- Je aandacht richten op fysieke signalen zoals ongemak, pijn, onrust of moeheid.
Je aandacht richten op gevoelssignalen.
- Soms duidelijk te herkennen als een vorm van boosheid, verdriet, angst of blij zijn.
- Soms moeilijker te herkennen, een soort van aparte sensaties waar je geen woorden voor hebt.
Bij het gevoel blijven met je aandacht is de uitdaging. Je leert dat tijdens de sessies.
De bril van het brein en de bril van het gevoel leren samenwerken.
Dit is niet een laatste stap, maar zal vanaf het begin van je proces aandacht krijgen. Het is wel veel makkelijker om deze twee brillen te laten samenwerken als je brein zich wat op de achtergrond houdt. En je aandacht makkelijker in je lichaam en bij je gevoel kan zijn.
Verschillende soorten signalen in je lichaam.
Signalen die schreeuwen en signalen die fluisteren.
- Sommige signalen laten zich heel makkelijk voelen, die schreeuwen bijna tegen je. Die moet je wel horen, maar dat wil nog niet zeggen dat jij er echt aandacht aan geeft! Dat verschil gaan we mee werken.
- Andere signalen fluisteren. Die voel je niet als je je aandacht niet naar je lichaam brengt. Dat vraagt stil worden en de tijd nemen om deze te kunnen horen.
Signalen – fysieke of emotionele – die een signaalfunctie hebben en signalen die dat veel minder hebben.
- Voor bepaalde situaties geldt: hoe eerder je een fysiek- of gevoels signaal signaal oppikt, hoe eerder je er naar kunt luisteren en het je de weg kunt laten leiden. En dan hoeft zo’n signaal niet meer zo onaangenaam sterk te worden. Het is al gehoord.
- B.v. je bent erg moe maar rent toch maar door. Je kiest er (vaak onbewust, maar toch) om door te gaan met te hard werken of alles te willen combineren.
- B.v. je voelt je totaal niet prettig in een bepaalde situatie. Maar je laat het zoals het is,: je doet niets, je zegt niets.
- Voor andere situaties is dit niet aan de orde.
- B.v. als er iets heel heftigs gebeurt in je leven wat je wel of niet hebt zien aankomen. Dan heb je te dealen met het gevoel dat erbij hoort, denk aan verdriet bv.
Werken met gevoel dat met het 2e te maken heeft is anders dan werken met gevoel waarin je een keuze hebt je erdoor te laten leiden of niet. De basisprincipes zijn hetzelfde, maar in het ene geval is er een keuze mogelijk en in het andere helemaal niet.
De 'heftigheid' van een gevoel en het kunnen toelaten van dat gevoel.
Over het algemeen kun je zeggen:
Hoe heftiger een gevoel voor je is, hoe moeilijker om het toe te laten en aandacht te geven. Denk maar aan heftige pijn of heel boos of verdrietig zijn: dan je aandacht naar dat gevoel brengen valt niet mee. Je wilt dat helemaal niet voelen, je wilt er van af.
Hoe bij een heel heftig of moeilijk gevoel, of bij een gevoel wat samenhangt met een niet te veranderen situatie toch met je aandacht bij dat gevoel te zijn. En er niet óf voor weg te lopen óf in te verzwelgen kun je leren in de sessies in de praktijk.
Maar hoe kan ik dit leren?
Je leert dit allemaal stap voor stap. Afhankelijk van hoever je al bent in dit proces gaat dit in grotere of kleinere stappen.
Is ‘haptotherapie Utrecht’ een match voor jou?
Je weet nu iets meer over wat haptotherapie is en hoe therapie in mijn praktijk je zou kan helpen om gevoel en verstand meer op een lijn te krijgen. Je weet een beetje wie ik ben. En hebt kunnen lezen met welke (kern)problemen cliënten zich aanmelden in mijn praktijk.
Ik weet het nog niet en heb graag nog wat meer informatie.
Een aantal opties.
- Voor een wat andere verwoording van wat haptotherapie is lees je ‘Wat is haptotherapie‘ en ‘Therapie in Utrecht’.
- Wil je een totaaloverzicht van haptotherapie zoals ik deze geef op één pagina ga dan naar de homepage.
- Meer uitgebreide informatie lees je onder de kopjes ‘haptotherapie’ of ’therapie rondom zwangerschap en geboorte’.
- Je kunt ook verder lezen via de links in de alinea hieronder.
- De site van de Vereniging van Haptotherapeuten geeft ook veel informatie.
- Je maakt een afspraak voor een match call met mij.
- Je beslist nu niets maar kijk een andere keer weer verder. Dat kan soms erg verhelderend werken.