Haptotherapie

Werkwijze

Mijn achtergrond.

Wat ik geleerd heb in mijn haptonomische scholingen vormt de basis van de sessies die ik geef. Maar ik gebruik ook andere inzichten, kennis en vaardigheden opgedaan in diverse scholingen. De belangrijkste lees je hier.

Daarnaast weet ik uit eigen ervaring hoe persoonlijke ontwikkelings- en groeiprocessen, maar ook herstelprocessen na een fysieke ‘ziekte’, verlopen en wat deze van ons als mens vragen.

Ik zoek met je hoe je situatie, je probleem, de voor jou lastige gevoelens, je klachten of symptomen te aanvaarden en dragen. Daarnaast zoek ik met je naar het diepere gevoel in jou. Daar contact mee gaan maken kan je de weg gaan wijzen uit de situatie waar je in zit, kan leiden tot transformatie.

Hier lees je meer over wie ik ben en wat maakt dat ik de haptonomie opleiding ben gaan doen en nu haptotherapeute ben. En hoe dit doorwerkt in mijn therapeute zijn. Dat kan je ook vertellen of ik en de manier waarop ik werk past bij jou als mens en het type therapie dat je zoekt.

Wat gaan we doen?

Je leert je aandacht richten op je lichaam en je zo meer van bewust ervan te worden. Ervaar de plaatsen waar je spanning voelt of waar bepaalde gevoelens zich uiten. Ervaar ook die gebieden die zich minder gemakkelijk laten voelen.

Je leert je aandacht naar binnen richten. Zo ontdek je delen van jezelf waarvan je nog niet bewust was. Soms zijn dit delen waarmee je je in eerste instantie geen raad weet of die je onaangenaam vindt. We kijken samen hoe je dit kunt gaan voelen en dragen.

Je leert je gevoel herkennen en ermee omgaan. Waar voel jij iets in je lijf? En hoe voelt dat precies? Ervaar je spanning, onrust, beklemming, druk? Of juist ontspanning, rust en ruimte? Voel je vermoeidheid en zwaarheid of juist fitheid en lichtheid? Deze en andere gevoelens leer je waar te nemen en er aandacht aan te geven, in plaats van snel erbij weg te gaan. Zo gaan deze gevoelens je wat vertellen en uiteindelijk helpen je eigen weg te vinden.

We staan stil bij de thema’s zelfvertrouwen, bevestiging en veiligheid. Hoe is het me je zelfvertrouwen? Haal je dat uit jezelf of uit de buitenwereld? Kun je jezelf bevestigen en/of bevestigen anderen je? En wat doet dat met jou? Hoe veilig voel jij je? Met jezelf, in het leven dat je leidt, bij anderen?

In mijn sessies verbind je je met je lichaam, je gevoel en alle wijsheid in jezelf. En van daaruit ga je jouw weg in het leven vinden.

We gebruiken ervaringsoefeningen. Dit zijn aandachts- en bewegingsvormen die je in contact brengen met je fysieke lichaam, je gevoel en de ruimte. Ze leren je hoe je in contact komt en kunt blijven met jezelf door de dag heen.

Er is aandacht voor de ontmoeting tussen jezelf, je omgeving en de ander. Zodra je wat meer in contact met jezelf bent kijken we naar de volgende fenomenen: Hoe neem jij de ruimte waar om je heen? Ben je in contact met de omgeving? Met de ander?

De aanraking is belangrijk om de taal te leren verstaan van de fysieke signalen en het gevoel. Mijn handen kunnen je helpen je aandacht op je lichaam te richten. Is deze aanraking lastig voor je? Dan beginnen we op een andere manier. Voorop staat dat jij je veilig voelt en je in je eigen tempo steeds meer leert openstellen.

Dit alles gebruik ik tijdens de volgende sessie vormen.

Hoe ziet zo’n sessie er dan uit?

Ik  krijg heel vaak de vraag: hoe ziet zo’n sessie er dan uit. Een poging…..

Mijn kennis en achtergrond is in mij aanwezig en speelt door in de sessies. Daarnaast weet ik jouw achtergrond, belangrijke gebeurtenissen in je levensloop, je hulpvraag, je proces hierin tot nu toe én de rode draad/draden in jouw  leven. Gekregen door ons intake beeldbel gesprek,  je online schriftelijke intake en dat wat je me vertelt en ik bij je voel tijdens de sessies in de praktijk.

Jij komt naar de praktijk. Je bent liefst zo vroeg dat je minimaal 5 minuten hebt om even rustig in de wachtkamer te zitten, iets te drinken en je in te stellen op de sessie die komt.

Ik haal je op uit de wachtkamer en vraag je te gaan zitten. Misschien praten we eerst even over hoe je afgelopen weken verlopen zijn, ook in haptotherapeutische zin. En hoe je erbij zit vandaag. Misschien start ik gelijk op met je te vragen je aandacht naar jezelf te brengen. En kijken we daarna wat je lichaam je te vertellen heeft vandaag en hoe de afgelopen weken verlopen zijn en of er een specifiek iets is dat nu aandacht nodig heeft.

Ik ben in contact met mezelf en verbind me met jou. En zo komt er dan vanzelf iets op gang wat passend is voor jou op dat moment en in het proces dat je gaat. Het gaat stromen in mij en ik ‘weet’ wat er nodig is.

Om haptotherapie tot haptotherapie te maken zijn een aantal specifieke sessies nodig die vervolgens als basis dienen voor hoe we kijken naar waar jij staat, wat er speelt en hoe je je weg daarin kunt gaan vinden. Die specifieke sessies doen we zeker. Maar  hoe dat precies verloopt is bij elke cliënt(e) weer anders en afhankelijk van wie jij bent, hoe het op een bepaalde dag met je gaat en ik daar op in kan spelen. Zo zoeken we samen naar de voor jouw beste weg. En soms is dat echt zoeken. Maar ik houd van zoeken. Zoeken naar diepere lagen, ontdekken van de kern: dan ben ik op mijn best en in mijn element.

Ik houd van mijn werk. Om samen met jou zoeken naar hoe jij meer in contact kunt zijn met jezelf en je van daaruit kunt verbinden met alles om je heen. Zoeken naar de stilte in jou, naar het diepere gevoel in jou. Zoeken naar jouw basis van waaruit je veiligheid en vertrouwen kunt gaan ervaren  in jezelf.  Waardoor je steeds meer kunt gaan luisteren naar je lichaam en wat het vertelt. En – vanuit  vertrouwen en innerlijke kracht – jouw weg in het probleem dat je ervaart én in jouw leven kunt gaan vinden. Ik heb het mooiste vak dat ik me kan voorstellen en het geeft me veel voldoening en plezier.

Met haptotherapie werken aan je problemen?