Haptotherapie

Werkwijze

Werkwijze: wat gaan we doen?

Je leert je aandacht richten op je lichaam en je zo meer van bewust ervan te worden. Ervaar de plaatsen waar je spanning voelt of waar bepaalde gevoelens zich uiten. Ervaar ook die gebieden die zich minder gemakkelijk laten voelen.

Je leert je aandacht naar binnen richten. Zo ontdek je delen van jezelf waarvan je nog niet bewust was. Soms zijn dit delen waarmee je je in eerste instantie geen raad weet of die je onaangenaam vindt. We kijken samen hoe je dit kunt gaan voelen en dragen.

Je leert je gevoel herkennen en ermee omgaan. Waar voel jij iets in je lijf? En hoe voelt dat precies? Ervaar je spanning, onrust, beklemming, druk? Of juist ontspanning, rust en ruimte? Voel je vermoeidheid en zwaarheid of juist fitheid en lichtheid? Deze en andere gevoelens leer je waar te nemen en er aandacht aan te geven, in plaats van snel erbij weg te gaan. Zo gaan deze gevoelens je wat vertellen en uiteindelijk helpen je eigen weg te vinden.

We staan stil bij de thema’s zelfvertrouwen, bevestiging en veiligheid. Hoe is het me je zelfvertrouwen? Haal je dat uit jezelf of uit de buitenwereld? Kun je jezelf bevestigen en/of bevestigen anderen je? En wat doet dat met jou? Hoe veilig voel jij je? Met jezelf, in het leven dat je leidt, bij anderen?

Door mijn werkwijze leer je je gevoel herkennen en ermee omgaan.

We gebruiken ervaringsoefeningen. Dit zijn aandachts- en bewegingsvormen die je in contact brengen met je fysieke lichaam, je gevoel en de ruimte. Ze leren je hoe je in contact kunt blijven met jezelf door de dag heen.

Er is aandacht voor de ontmoeting tussen jezelf, je omgeving en de ander. Zodra je wat meer in contact met jezelf bent kijken we naar de volgende fenomenen: Hoe neem jij de ruimte waar om je heen? Ben je in contact met de omgeving? Met de ander?

De aanraking is belangrijk om de taal te leren verstaan van de fysieke signalen en het gevoel. Mijn handen kunnen je helpen je aandacht op je lichaam te richten. Is deze aanraking lastig voor je? Dan beginnen we op een andere manier. Voorop staat dat jij je veilig voelt en je in je eigen tempo steeds meer leert openstellen.

Daarnaast gebruik ik zonodig elementen uit de volgende stromingen: 

Met haptotherapie werken aan je problemen?