Skip to main content

Haptotherapie

Wat houdt de therapie in.

Mijn therapeutische achtergrond.

 • De basis van mijn werk is alles wat ik geleerd heb in mijn haptonomische scholingen. Zie bij essentie van de therapie
 • Ik combineer dit met kennis en vaardigheden opgedaan in diverse andere scholingen. Denk aan:
  –> Focussen
  –> Embodied healing | je lichaam als de sleutel tot healing gebruiken.
  –> Hands-on-healing | werken met de energie in je lichaam, mijn handen raken je heel licht aan of zijn net los van je lichaam.
  –> Systemische coaching.
 • Daarnaast spreken mijn persoonlijke ontwikkelings- en groeiprocessen door, maar ook de ervaring met fysieke ‘ziekteprocessen’ en het herstelproces erna.

De essentie van de therapie.

In eerste instantie kijken we naar het contact met je fysieke lichaam en hoe je dit kunt verdiepen. Dit is echt puur haptotherapie.

 • verdiepen van de verbinding
  met je hele lichaam
  met je hart, je ziel en je basis,
  en van daaruit met de aarde en het universum,

Zodat je meer gastvrouw- of heer kunt zijn voor alles wat in je lichaam – jouw huis – aanwezig is.

 • het bewust worden van en werken met het fysieke of meer emotionele gevoel dat hoort bij je situatie, je probleem, de voor jou lastige gevoelens, je klachten of symptomen,
 • contact maken met diepere gevoelslagen ‘onder’ het probleem.
 • het bewust worden van en werken met energiestromen in jou,

En leert spelen met je meer en minder open stellen:

 • in verbinding met jezelf blijven én in contact zijn met alles om je heen, b.v. de ruimte en andere mensen,
 • het waarnemen van je eigen energieveld en dit uitbreiden of juist terug halen naar jezelf,

Dit alles wordt afgestemd op waar je bent in dit proces bij aanvang van de therapie, je hulpvragen en levens thema’s.

Ik vertrouw erop dat je lichaam diep van binnen weet wat er gaande is, wat er nodig is, wat er mogelijk is.
Op die laag wil ik graag werken.

Het in verbinding zijn met jezelf  – aanwezig zijn in je huis – maakt dat je meer in contact kunt zijn met al het gevoel en alle energie in je lichaam. Zo kun je je emoties, fysieke gevoelens, ‘gevoel-gevoel’ en energiestromen leren kennen.  Ontdekken hoe deze te ‘omarmen’ en wat deze je te vertellen hebben. Om ze uiteindelijk te integreren in je hele zijn – een plek geven in je huis –.  In plaats van hier niet bewust van te (willen) zijn of ze als een probleem ervaren en ze daarmee te isoleren in je zelf – ze wegzetten in de kelder waar je zelden komt -.

Het verdiepen van het in contact zijn met je zelf en van jouw voelend vermogen helpen je de wijsheid, het instinct, de intuïtie en spiritualiteit steeds meer te laten doorspreken. Zo vind je zelf de de antwoorden die je de weg gaan wijzen uit de situatie waar je in zit = transformatie.

De rol van de aanraking.

Mijn handen zijn vooral bewustmakers.
Ze helpen je bewust te worden van alles wat ik in de alinea hierboven omschrijf. En ze helpen jou om zélf met aandacht aanwezig te kunnen zijn bij je lichaam en alles wat je lichaam je te vertellen heeft. Zo laat jij alle misschien in eerste instantie lastige gevoelens en andere signalen er steeds meer bij horen. En het feit dat jij dit alles erbij laat horen en aandacht en ruimte geeft, maakt dat de wijsheid die in jou verscholen ligt kan vrijkomen. Zo heel je jezelf! Hoe mooi is dat! Dit is wat ik bedoel met embodied werken of embodied healing.

Mijn aanraking helpt vaak ook om energie weer meer te laten stromen waardoor je gevoel / energie kan gaan stromen – hands-on healing -.  Dat is fijn en helpende voor je gedurende je proces. Want als de heftigheid van het gevoel wat minder is, is het voor jou makkelijker je gevoel toe te laten. Maar uiteindelijk is de essentie dat jij jezelf leert helen door zélf met aandacht aanwezig te kunnen zijn bij dat wat je lichaam je laat voelen. En door je eigen innerlijke zekerheid te ontdekken die je hierbij ondersteunt.

“You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body.” ~ C.S. Lewis

Wat gaan we doen – in het kort.

In de sessies werken we liggend op de behandelbank, zittend op verschillende stoelen, staand, (buiten) lopend en in de ruimte. Ik gebruik mijn handen om je aan te raken of we werken met warmte. Daarnaast gebruiken we allerlei hulpmiddelen voor ervaringsoefeningen. Of creatieve uitingsvormen om je hoofd wat meer uit te schakelen en gevoel te laten stromen. Ook werk ik met systemische coaching om in het verleden ontstane patronen in het omgaan met jezelf duidelijker te maken, zodat je zelf kunt gaan beslissen of je hieraan vasthoudt of deze wilt gaan loslaten.
Ik stem me af op jou en kan zo met je meevoelen. En gebruik mijn handen als bewustmakers zoals in de alinea hierboven omschreven.

In de tijd tussen twee sessies in gaat het proces door. Deels zal er van alles doorsijpelen en deels maak je daar expliciet tijd voor.

Wil je meer in detail lezen hoe we werken en hoe zo’n sessie er uitziet lees dan hier verder.

Met haptotherapie werken aan je problemen?