Skip to main content

Haptotherapie

Wat houdt de therapie in.

De essentie van de therapie.

De verkennende fase:

 • onderzoeken in hoeverre je in contact bent met je lichaam en de fysieke- en gevoelssignalen die er zijn,
 • onderzoeken hoe je omgaat met deze signalen en wat de relatie is tussen dit alles en de problemen die je ervaart,

De verdiepende fase:

 • Het verdiepen van de verbinding met je hele lichaam, je hart, je ziel, je basis, de aarde en het universum = aanwezig zijn in je huis,
 • Dit maakt dat je meer in contact kunt zijn met alles wat in je lichaam aanwezig is = gastvrouw of -heer  zijn voor alles wat aanwezig is in jouw huis. Denk daarbij aan fysieke gevoelens, emoties, ‘gevoel-gevoel’, energie die stroomt of juist stagneert. En die je iets vertellen over jouw situatie, je probleem, je klachten of symptomen. Zo verdiep je je voelend vermogen.
 • Vervolgens kun je ontdekken hoe dit alles echt toe te laten. Wat nodig is om te ontdekken wat deze signalen je te vertellen hebben = je gastvrouw of -heer zijn verdiepen.
 • Van daaruit kun je leren al dit gevoel te integreren in je hele zijn = alles wat er is een plek geven in je huis.
  In plaats van hier niet bewust van te willen of kunnen zijn en daarmee te isoleren in je zelf – = wegzetten in de kelder of op zolder waar je zelden komt -.
 • En zo kun je vanuit de wijsheid die in jou aanwezig is de weg gaan vinden uit de situatie waar je in zit = transformatie.

Daarbij kan er ook aandacht zijn voor het leren spelen met je meer en minder open stellen en jezelf niet verliezen in contact met anderen. En het waarnemen van je eigen energieveld en dit uitbreiden of juist terug halen naar jezelf.

Wat we precies doen en hoe diep we hierin gaan stem ik af met jou.

Ik vertrouw erop dat je lichaam diep van binnen weet wat er gaande is,
wat er nodig is, wat er mogelijk is. Op die laag wil ik graag werken.

Mijn therapeutische achtergrond en de rol van de aanraking.

 • De basis van mijn werk is alles wat ik geleerd heb in mijn haptonomische scholingen.
 • Ik combineer dit met kennis en vaardigheden opgedaan in diverse andere scholingen. Denk aan:
  –> Embodied healing | je lichaam als de sleutel tot healing gebruiken.
  –> Hands-on-healing | mijn handen raken je aan of zijn net los van je lichaam.
  lees verder onder aan deze pagina
  –> Mijn intuitief en heldervoelend vermogen, dat verdiept is door de opleidingen bij Lifeprojects en  Soul&Intuition.
  –> Focussen: het richten van aandacht op je gevoel en dit gevoel ‘bevragen’.
  –> Systemische coaching:  in het verleden ontstane patronen in het omgaan met jezelf duidelijker maken, zodat je zelf kunt gaan beslissen of je hieraan vasthoudt of deze wilt gaan loslaten..
 • Daarnaast spreken mijn persoonlijke ontwikkelings- en groeiprocessen door, maar ook de ervaring met fysieke ziekte en het herstelproces erna.

Iets meer toelichting op embodied-healing, hands-on-healing:
Mijn handen helpen je om zélf met aandacht aanwezig te kunnen zijn bij je lichaam en alles wat je lichaam je te vertellen heeft.  Zo laat jij alle misschien in eerste instantie lastige gevoelens en andere signalen er steeds meer bij horen. En dat maakt dat de wijsheid die in jou verscholen ligt kan vrijkomen. Zo heel je jezelf! Hoe mooi is dat! Dit is wat ik bedoel met embodied healing.

Mijn aanraking helpt vaak ook om gevoel en energie weer meer te laten stromen – hands-on healing -.  Dat is fijn en helpend voor je gedurende je proces. Want als de heftigheid van het gevoel wat minder is, is het voor jou makkelijker je gevoel toe te laten. Maar uiteindelijk is de essentie dat jij jezelf leert helen door zélf met aandacht aanwezig te kunnen zijn bij dat wat je lichaam je laat voelen. En door je eigen innerlijke zekerheid te ontdekken die je hierbij ondersteunt.

“You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body.” ~ C.S. Lewis

Wat gaan we doen – in het kort.

In de sessies werken we liggend op de behandelbank, zittend op verschillende stoelen, staand, (buiten) lopend en in de ruimte. Ik gebruik mijn handen om je aan te raken of we werken met warmte. Daarnaast gebruiken we allerlei hulpmiddelen voor ervaringsoefeningen. Of creatieve uitingsvormen om je hoofd wat meer uit te schakelen en gevoel te laten stromen. Ook werk ik met systemische coaching om in het verleden ontstane patronen in het omgaan met jezelf duidelijker te maken. Ik stem me af op jou en kan zo met je meevoelen. En gebruik mijn handen als bewustmakers zoals in de alinea hierboven omschreven.

In de tijd tussen twee sessies in gaat het proces door. Deels zal er van alles doorsijpelen en deels maak je daar expliciet tijd voor.

Wil je meer in detail lezen hoe we werken en hoe zo’n sessie er uitziet lees dan hier verder.

Met haptotherapie werken aan je problemen?