Skip to main content

Tineke Kolvenbach

De drievoudige spiraal

De natuurlijke vorm van groei

De drievoudige spiraal die je ziet in mijn logo, illustreert hoe ik in mijn werk en in het leven sta.

De draaiing van buiten naar binnen staat voor de introspectieve kant: naar je eigen kern keren. Door tijd te nemen voor jezelf en je aandacht naar binnen te keren, word je je bewust van wat onbekend was. Zo krijg je zicht op je eigen innerlijke wijsheid. Het is een zoeken naar de kern, naar wat wezenlijk belangrijk is. De draaiing van binnen naar buiten staat voor de mogelijkheid om dat waarvan je je bewust werd, aan de oppervlakte te laten verschijnen. Om het deel te laten worden van jezelf, te laten doorspreken in je keuzes en in de wijze waarop je in het leven staat. Beide bewegingen dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling en groei en zijn belangrijk in het therapeutische proces.

'de drievoudige spiraal' in het logo van Tineke Kolvenbach haptotherapeut

“Je blik zal helder worden wanneer je in je hart kijkt.
Wie naar buiten kijkt droomt.
Wie naar binnen kijkt wordt wakker.”

Carl G. Jung

De hier afgebeelde drievoudige spiraal werd gevonden bij Newgrange, in een cirkelvormige grafheuvel opgetrokken uit stenen, keien en rotsblokken. Het is de bekendste prehistorische vindplaats van Ierland. Deze figuur stamt uit ± 3000 vóór Christus. De Kelten lieten veel ingekerfde spiralen na, vooral in Frankrijk en Ierland, op begraafplaatsen en rotsen en als decoratie. Overal in de natuur komt de spiraal voor. Als vorm komen we hem tegen in slakkenhuizen en schelpen, in opgerolde slangen en planten. Als beweging zien we hem in wervelwinden en draaikolken, in rookwolken en de werveling van vuur. En uiteraard is de spiraalvorm aanwezig in ons DNA.

In de cultuurgeschiedenis verwijst de drievoudige spiraal naar de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Zo werd hij het symbool van eeuwig leven. En het symbool voor alles wat in drievoud komt, zoals man – vrouw – kind, geboorte – liefde – dood, en de drie dimensies van tijd: verleden – heden – toekomst.

Als kosmisch symbool vertegenwoordigt de spiraal de natuurlijke vorm van groei. Het menselijke bestaan is cyclisch. Alles komt steeds terug als in een cirkel, maar op een ander niveau. In het centrum heerst de complete balans. Een spiraal vertoont twee draaiingen: van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

Leren kijken met een meer heldere blik?