Skip to main content

Tineke Kolvenbach

Cliëntervaringen zwangerschapsbegeleiding

Cliëntervaringen haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Carla (32 jaar), relatiemanager bij een vertaal-en tolkbureau,
Jos (37 jaar), funcitoneel apllicatiebeheerder bij een gemeente,
haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij een 1ste kindje tot en met februari 2014 en bij een 2e kindje tot en met mei 2017,

“Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik op zoek naar een individuele zwangerschapsbegeleiding voor ons samen. Ik had naast de Centering Pregnancy die ik volgde via de verloskundige geen behoefte aan groepsbijeenkomsten, maar aan persoonlijke begeleiding.

Wat zijn we blij dat we de keuze maakten voor haptonomie en bij Tineke uitkwamen. Ze gaf tips voor het omgaan met mijn bekkenproblemen en heeft ervoor gezorgd dat Jos een grote rol kreeg tijdens de zwangerschap en de bevalling. Ook kreeg ik meer vertrouwen in mezelf. Tijdens de zwangerschap bleek dat ons kindje klompvoeten heeft. Tineke hielp ons in de omgang met die onzekere periode. Ze heeft er mede aan bijgedragen dat we met een goed gevoel terugkijken op een ontspannen thuisbevalling.

Tijdens de tweede zwangerschap besloten we weer bij Tineke langs te gaan. Zij kende ons en onze ervaringen en het was fijn om ook nu weer door haar begeleid te worden. Zo konden we terugblikken op onze vorige ervaring en die meenemen in deze nieuwe situatie. Tineke heeft ons geweldig geholpen toen bleek dat ons kindje in stuit lag. Ze hielp ons voorbereiden op de draaipoging, in de omgang met en het accepteren van het idee dat het een medische bevalling zou kunnen worden en met de rol die Jos dan zou kunnen vervullen.

Met haar persoonlijke en nuchtere begeleiding heeft Tineke een grote bijdrage geleverd aan een mooie herinnering aan twee belangrijke periodes en gebeurtenissen in ons leven.”

“Tineke heeft ons geweldig geholpen toen bleek dat ons kindje in stuit lag. Ze hielp ons voorbereiden op de draaipoging, in de omgang met en het accepteren van het idee dat het een medische bevalling zou kunnen worden en met de rol die Jos dan zou kunnen vervullen.”

Julie (43 jaar), redacteur,
Emiel (50 jaar), hulpverlener,
haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij een 1ste kindje tot en met juni 2017:

 “ We kozen voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding omdat Julie zich goed wilde voorbereiden op de bevalling. Daar had ze een duidelijk beeld van – overgeven aan de pijn, zich er niet tegen verzetten en samenwerken met het kindje. Ze wilde weten hoe ze dat het best voor elkaar kon krijgen. Niet zozeer door puf technieken te leren, maar door te weten wat er precies in haar lichaam zou gebeuren op het moment van uitdrijving. En door haar lichaam te vertrouwen.

Omdat Julie eerder bij Tineke is geweest voor haptonomische begeleiding, was de keus snel gemaakt. Tineke is een erg prettig persoon en kundig bovendien. Ze heeft ons veel geleerd. Emiel kreeg technieken aangeboden om Julie te helpen tijdens de bevalling. In de praktijk heeft hij daar niet veel mee kunnen doen, omdat Julie zich beter kon concentreren als ze niet werd aangeraakt. Toch heeft al die kennis ons enorm geholpen in de voorbereiding. De verschillende fasen van de zwangerschap en de bevalling werden er concreter door.

Het meest bijzonder tijdens de begeleiding is het contact maken met het kind in de baarmoeder. Juist ook voor Emiel. We hebben echt een band met ons kindje kunnen opbouwen, nog voor het geboren was. Dat is heel bijzonder. Het is echt een eerste kennismaking met een persoontje. Daardoor hebben we de bevalling met z’n drietjes kunnen doen. Zo voelde dat echt.”

“We hebben echt een band met ons kindje kunnen opbouwen, nog voor het geboren was. Dat is heel bijzonder.”

Nina (33 jaar), verloskundige,
haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij een 1ste kindje tot en met maart 2017 samen met Bram:

 “Tijdens de zwangerschap van ons eerste kindje kwamen we via via bij Tineke terecht. We voelden ons meteen op ons gemak bij Tineke. Ze heeft humor en veel kennis van zaken. Ik keek telkens uit naar de bijeenkomsten, een moment van échte aandacht voor ons en het kindje in mijn buik. Gaandeweg voelde ik steeds meer vertrouwen in mijn lijf en voelde ik me klaar voor de bevalling. Mijn man kon mij perfect bijstaan tijdens de bevalling, ook hij was vol vertrouwen en dat hielp mij enorm tijdens het gehele bevallingsproces. Mede dankzij Tineke kijken we terug op een van de mooiste momenten uit ons leven; de ontmoeting met ons kindje!”

Bram (34 jaar), trainer,
haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij een 1ste kindje tot en met maart 2017 samen met Nina:

 “Mijn vrouw was zwanger van ons eerste kindje en we besloten een aantal ‘lessen’ Haptonomie te volgen. Ik was nieuwsgierig of deze manier van zwangerschapsbegeleiding bij ons paste en wat het zou opleveren. Het bleek een bijzondere en leerzame ervaring. We hebben manieren geleerd om contact te maken met je baby. Een hele leuke eerste kennismaking! Als man krijg je bruikbare tips om je partner te ondersteunen in de zwangerschap en om jezelf nuttig te maken tijdens de bevalling. Tineke heeft veel ervaring en brengt haar kennis op een prettige manier over. Ze straalt rust uit en heeft humor. Een aanrader om samen goed voorbereid de bevalling in te gaan.”

“Gaandeweg voelde ik steeds meer vertrouwen in mijn lijf en voelde ik me klaar voor de bevalling.”

Cecile (34 jaar) & Jurrien (34 jaar)
haptonomische zwangerschapsbegeleiding tot en met december 2016 bij een 2e kindje:

 “Wij hebben twee keer bij Tineke de haptonomische zwangerschapsbegeleiding  gevolgd. Ongeveer 3 jaar geleden tijdens de zwangerschap van onze dochter Linde en het afgelopen half jaar voor onze net geboren zoon Jacco. En beide keren is dit ons erg goed bevallen.
Allereerst is Tineke een warm en oprecht persoon bij wie we ons gelijk op ons gemak voelden en waarmee we het ook erg gezellig hebben gehad. Maar daarnaast is ze ook erg kundig en hebben we veel gehad aan de begeleiding. Het contact leren maken met onze ongeboren kind was vooral voor Jurriën erg bijzonder. Maar ook was het prettig dat we leerden hoe Jurriën mij kon bijstaan tijdens het opvangen van de weeën. Ook de praktische zaken die bij een bevalling horen, worden uitgebreid besproken. Doordat de begeleiding één op één is kon Tineke ingaan op onze specifieke behoeften en vragen. Zo gingen wij na de zwangerschapsbegeleiding allebei vol vertrouwen de bevallingen tegemoet. We kijken we met een goede gevoel terug op beide geboortes, ondanks dat beide best heftig verlopen zijn. Ik kon heel goed met mijn aandacht bij de pijn, mijn lijf en het kindje blijven en Jurriën kon mij  hierbij goed helpen op momenten dat dat nodig was. We hebben als team de beide bevallingen kunnen doormaken.”

“Zo gingen wij na de zwangerschapsbegeleiding allebei vol vertrouwen de bevalling tegemoet.”

Annelies Wirtz (33 jaar), arts,
haptonomische zwangerschapsbegeleiding tot en met mei 2015 bij een 1ste kindje samen met Lucas Wirtz:

“Voordat ik zwanger was, had ik al bij Tineke geleerd hoe fijn het is om je lijf goed te kunnen voelen. En met een groeiend kindje erin werd dat nog meer bijzonder. Ik vond het erg mooi en fijn om samen met Lucas de haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij Tineke te volgen. Ons kleintje al bij ons te voelen en haar te laten voelen dat ze heel erg welkom was. Daarnaast kreeg ik door de begeleiding van Tineke een zeker gevoel over de bevalling. Doordat Lucas en ik ook verschillende oefeningen kregen om bijvoorbeeld met de pijn om te gaan, voelde ik me goed voorbereid op die grote klus. Ik zag er totaal niet meer tegenop. De bevalling was prachtig en Rikkie, Lucas en ik waren tijdens die bijzondere gebeurtenis echt een goed (voorbereid) team. Het beste wat me ooit is overkomen!”

Lucas Wirtz (38 jaar), oprichter van Breekjaar.nl,
haptonomische zwangerschapsbegeleiding tot en met mei 2015 bij een 1ste kindje samen met Annelies Wirtz:

“Voor mij was de haptonomische begeleiding van Tineke tijdens de zwangerschap van Annelies een hele mooie manier om alvast contact te maken met ons kindje. Ik kon daadwerkelijk haar energie op momenten al voelen en het idee dat zij dat ook voelde vond ik eigenlijk nog wel bijzonderder. Deze voorbereiding op de veilige plek die we ons haar willen bieden vond ik heel veel waard. Naast het contact met Rikkie, onze dochter, was het ook echt fijn om dichter bij de zwangerschap van Annelies te kunnen zijn en haar daarin te kunnen bijstaan. Mocht er ooit een tweede kleine komen dan zou ik zeker opnieuw op deze manier begeleid willen worden.”

“Deze voorbereiding op de veilige plek die we ons kleintje willen bieden vond ik heel veel waard.”

Spreekt deze zwangerschapsbegeleiding je aan?