Contact maken met het kindje in de buik.
Deze pagina vertelt je over de verschillende manieren waarop je het kindje in de buik kunt voelen. Je kunt het voelen als het beweegt, maar je kunt ook echt contact maken met je kindje. Wat het verschil is lees je hier.
De bewegingen van het kindje in de buik voelen
Als zwangere vrouw de bewegingen van je kindje in je buik voelen
Een zwangere vrouw voelt de bewegingen van het kindje in het begin als hele kleine vlinderachtige bewegingen. Of je denkt dat je je darmen voelt. Dat voel je in eerste instantie in je buik, nog niet zozeer onder je hand die op je buik ligt. Vaak twijfel je dan ‘is dit wel echt het kindje?’ Ja, dit is echt je kindje. Rond welke zwangerschapsweek je dit kunt voelen is heel erg verschillend, dat varieert van rond 13-14 weken ( wat heel vroeg is) tot rond de 20 weken zwangerschap. Vaak ga je het dan ook al snel onder je hand die op je buik ligt voelen.
Als partner de bewegingen van je kindje voelen via je handen op de buik van de zwangere
Ook als partner kun je op een gegeven moment het kindje in de buik voelen. Als het wat groter is voel je het liggen onder je hand, gewoon omdat je daar massa onder je hand voelt. Of als het kindje toevallig beweegt op zo’n moment kun je deze bewegingen voelen. Het kindje zo van buitenaf voelen komt veel later dan het inwendig voelen van de bewegingen van het kindje door de zwangere zelf. Hoe groter het kindje wordt, hoe duidelijker je de bewegingen zult voelen. Voor dit alles heb je geen sessie in mijn praktijk nodig.
Contact maken met het kindje in de buik, is dat iets anders dan?
Het woord zegt het al, je maakt ‘contact’. Jij ‘vraagt’ iets aan het kindje en dat doe je via je handen. Handen kunnen van alles uitdrukken – denk maar aan hoe verschillend handdrukken kunnen voelen -. En ze kunnen ook iets ‘vragen’. Bij dit contact maken met je kindje liggen je handen daarbij op een specifieke manier op de buik en je nodigt het kindje uit. Hóe je het kindje hiertoe uitnodigt kan ik je in een sessie laten ervaren. Je zult dan gaan merken dat het echt kindje reageert op jou, op jouw hand en de uitnodiging die er in ligt. Als de zwangerschap vordert zal dit steeds duidelijker voelbaar worden.
- Dit kun je als zwangere vrouw zelf doen, maar vergeet niet: jij kunt ook inwendig voelen en niets is mooier dan dat. Je kunt dit combineren met het voelen via je handen op je buik.
- Je kunt dit doen als partner van de zwangere. En hoe mooi is het dat je jouw kindje dat nog in de buik zit echt kunt voelen bewegen en reageren op jouw uitnodiging! Geloof me, dat is echt fantastisch!
Wat kun je dan voelen van het kindje?
Je kunt daarbij denken aan:
- je voelt het kindje wat meer IN jouw hand komen liggen. Zich als het ware nestelen in je hand. Je voelt dan wat meer druk in je hand, wat meer massa.
- ook kun je wat licht dobberende sensaties onder je hand voelen.
- maar ook zul je kleinere of grotere bewegingen voelen
Je merkt dat het echt kindje reageert op jou, op jouw hand en de uitnodiging die er in ligt. Als de zwangerschap vordert zal dit steeds duidelijker voelbaar worden.
In welke houding kun je dat het beste doen?
Als je dit als zwangere zelf doet maakt de houding minder uit. Je zorgt gewoon dat je makkelijk ligt of zit en dat is voldoende. Zelfs staand kan het.
Maar doe je dit samen, zwangere en partner, dan is de houding wat belangrijker. Welke houdingen voor jullie daarin het beste werken is afhankelijk van:
- de duur van de zwangerschap,
- lengte verhouding van jullie als stel,
- kan de aandacht van de zwangere echt goed in haar lichaam en vooral buik zijn in die houding,
- en kan de aandacht van de partner echt goed in de hand waarmee je het kindje uitnodigt zijn in die houding,
- daarnaast geldt voor jullie beide: houdt je de houding voldoende lang vol.
Als je het kindje echt wilt uitnodigen is dat moeilijk als je b.v. op je zij naast je partner ligt. Waarom dat zo is zal ik in de sessie die hierover gaat toelichten.
Hoe maak ik een afspraak hiervoor?
Je kunt in mijn praktijk in een sessie ervaren hoe je dit contact met je kindje maakt. Dat kun jij als zwangere alleen ervaren. En kunnen jullie als stel samen ervaren.
Voel je hier iets voor of wil je iets overleggen? Op de pagina ‘ruimte voor nieuwe cliënten en aanmelden’ lees je hoe je een afspraak maakt daarvoor.
- Je kunt een 15. min afspraak maken om te overleggen met me.
- Maar je mag ook direct een afspraak voor de sessie inboeken.
Kijk maar wat voor jou- of jullie het beste voelt.
Bekijk ook de volgende pagina’s
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Haptotherapie rondom zwangerschap.
Haptotherapie na de geboorte van je kindje.
Wie is Tineke Kolvenbach.