Postnatale haptotherapie
Andere na de geboorte sessie zijn:
-
- ‘Haptonomie en omgaan met je kind‘, over het op een uitnodigende en bevestigende manier omgaan met je kindje door de dag heen.
- De ‘na de geboorte afspraak bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding‘.
Voor wie?
Je komt alleen voor individuele sessies, samen voor relatie sessies of alleen of samen met jouw/jullie kindje erbij.
Afhankelijk van de problemen die er zijn en de hulpvraag kijken we wat het beste past. Een combinatie van bovenstaande is ook mogelijk. We bespreken dit tijdens de matchcall.
Wanneer?
Haptotherapie na de geboorte kan helpend zijn bij bijzondere of veelvragende omstandigheden na de geboorte. Denk aan:
- het verwerken van het verloop van de geboorte van je kindje,
- samen kijken naar de periode ná de geboorte van je kindje,
- het onderzoeken van het contact met of het gevoel voor je kindje,
- problemen van of met je kindje. Zoals slecht slapen, veel huilen of nauwelijks reageren op het contact met jullie,
Soms kan ik jullie hierbij zelf begeleiden, soms verwijs ik jullie door naar een andere therapeut. - aandacht voor hoe het met jou gaat. Bijvoorbeeld voor wat het moederschap of vaderschap van je vraagt.
Je bent welkom als je een gezond kindje hebt, als je een kindje met problemen hebt en bij een stillbirth.
Lees hier (PDF) (Word) meer uitgebreid in welke situaties ik iets voor jullie kan betekenen, maar je mag me ook gewoon benaderen met je vraag.
Wat gaan we doen
We onderzoeken samen hoe om te gaan met dat wat je tegen komt en niet soepel loopt. Als het om het kind gaat kijken we naar wat het kind vertelt met zijn of haar gedrag. Als het om jou gaat kijken we naar de gevoelslaag onder dat wat er gebeurd is of nog steeds gebeurt.
Als je als vrouw of partner alleen komt of jullie samen komen
Dit zijn haptotherapie sessies gecombineerd met mijn kennis over zwangerschap en geboorte. We werken vanuit
- het in contact zijn met je zelf,
- = voelen VAN je lichaam.
- het omgaat met de fysieke of emotionele signalen die er zijn,
- = voelen IN je lichaam.
- om van daaruit te leren hoe je zo anders om kunt gaan met je gevoel en het probleem dat je ervaart.
Analoog aan de foto van deze Cove aan de Zuidkust van Engeland. Deze Cove domineert de foto nogal. Gevoel kan ook heel dominant aanwezig zijn en je volledig ‘pakken’; het overspoelt je en je bent het gevoel. Maar dat vinden we niet fijn. En dat proberen we dus ook zo lang mogelijk tegen te houden door het gevoel weg te duwen, te doen alsof het er niet is. Dat betekent vaak veel piekeren, denken over je situatie en zo een oplossing proberen te vinden. Je gevoel negerend.
Maar gevoel gaat niet zomaar weg. Dat wil gehoord worden en zorgt ervoor dat je het hoort. Een paar voorbeelden:
- Jij denk je gevoel ergens diep weggestopt te hebben, maar opeens laat het weer van zich horen. Het overvalt je en vrij heftig ook. Je wordt het gevoel. Geen ontwijken aan.
- Je zorgt ervoor dat je het lekker druk hebt. Er is geen tijd hebt om stil te vallen. En zo hoop je je gevoel diep binnen in je te houden. Overdag lukt dat nog wel, in slaap vallen lukt misschien ook nog wel. Maar dan wordt je ’s nachts wakker en lig je alleen maar te piekeren. Dat is de keerzijde van gevoel niet kunnen toelaten.
- Of het wegstoppen lukt niet zo goed (meer). Het gevoel is onder de oppervlakte constant voelbaar. Je tranen zitten hoog. Je bent prikkelbaar.
In alle 3 de gevallen ben je waarschijnlijk bang voor het gevoel en weet je niet hoe ermee om te gaan. Maar vroeger of later ‘pakt het je toch’, wordt het die niet te missen ‘Cove’ op de foto. Je kunt er niet omheen, je bent of ziet alleen nog maar dat gevoel. Of dat waar je gevoel mee te maken heeft is het enige waar je mee bezig bent in je hoofd.
Je kunt leren het gevoel toe te laten, de ruimte te geven. Dat is niet altijd fijn want dan voel je ook echt wat het je te zeggen heeft, wat het voor je betekent. Dan ben je ook even dat gevoel, maar op zo’n manier dat je het ruimte geeft daarin begeleidt door mij. Het zal daardoor milder en meer draaglijk worden. In de sessies is dit waar we aandacht voor hebben.
Op de pagina’s op deze site onder het kopje haptotherapie lees je veel meer over omgaan met gevoel.
Als je/jullie samen met het kindje komen
Dit zijn haptotherapie sessies gecombineerd met mijn kennis over in contact zijn en omgaan met het kindje. Wat we gaan doen is afhankelijk van wat er precies speelt.
- Er is aandacht voor het kindje,
- wat vertelt het met het gedrag dat het laat zien,
- en hoe ga je daar mee om.
- Wat doet het met jou/jullie dat het gaat zoals het gaat? En hoe ga je hier mee om? Het kindje reageert namelijk ook op jou en jullie!
- Het voelen VAN en voelen IN je lichaam gebruiken we hierbij.
Goed om te weten
De basis van waaruit ik werk is de haptotherapie. En dit combineer ik met elementen uit de haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Als je die pagina’s leest krijg je een beter beeld van deze sessie na de geboorte.
Praktisch
Een afspraak maken
-
- Je maakt een afspraak voor een matchcall, waarin we samen kijken welke hulp je zoekt en of ik dat kan bieden.
- Besluit je tot een eerste sessie in de praktijk dan maken we die afspraak in het telefoongesprek of je denkt erover na en maakt hem later.
- Als er voldoende tijd is tussen de matchcall en de eerste afspraak én als dat lukt in jouw situatie beantwoord je een aantal vragen schriftelijk vooraf aan deze afspraak.
- Lukt dat niet dan doen we dat tijdens de eerste afspraak, waarin we de begeleiding ook opstarten.
- Vaak is meer dan één afspraak nodig maar dat bespreken we aan het einde van de eerste afspraak.
Sessie in de praktijk of bij je thuis
- In principe zijn deze sessies in de praktijk. Maar in sommige omstandigheden is een afspraak bij je thuis ook mogelijk, mits je in de omgeving van Utrecht woont.
- Als je dit wilt boek dan online een matchcall in. Dan overleggen we kort en maken samen de afspraak, want die kan niet op alle tijden die je online vindt.
- Je betaalt dan – afhankelijk van waar je woont en hoeveel tijd het vraagt daar te komen – tussen € 15,00 en € 25,00 extra.