Skip to main content

Haptotherapie rondom zwangerschap

Rondom zwangerschap en geboorte

Haptotherapie rondom zwangerschap

Soms zijn er omstandigheden rondom zwanger worden, zwanger zijn, zwanger geweest zijn, een eerdere geboorte of een naderende geboorte die om extra aandacht vragen. Haptotherapie rondom zwangerschap en geboorte is daar bij uitstek geschikt voor.  Bij klikken op een categorie in de opsomming hieronder ga je rechtsreeks naar de informatie die voor jou bedoeld is.Op deze pagina lees je

Voor wie is haptotherapie rondom zwangerschap bedoeld?

De zwangere, de partner of jullie samen

Je kunt deze therapie volgen als individuele sessies voor één van jullie of sessies voor jullie samen. Een combinatie van sessies voor jou als individu en jullie als stel zijn ook mogelijk. In eerste instantie kiezen jullie natuurlijk wie er gaat komen. Maar ik kijk met je mee en geef vanuit de ervaring die ik heb advies hierover.

Wanneer kom je voor haptotherapie rondom zwangerschap

Haptotherapie rondom zwangerschap is passend 

      • Bij het voorbereiden op een zwangerschap.
      • Maar ook als er zwanger worden niet vanzelf gaat.
      • Of je geen vanzelfsprekende band voelt met het kindje in je buik,
      • Ook als je aandacht wilt geven aan het verwerken van het zwanger geweest zijn,
      • Eveneens na een miskraam of vroeggeboorte,
      • Als je opziet tegen de geboorte van je kindje,
      • of juist opziet tegen de tijd na de geboorte van je kindje,
      • Bovendien kan het ook helpen bij fysieke problemen tijdens het zwanger zijn, bv bekkenproblematiek,
      • En als laatste bij nog niet genoemde emotionele problemen tijdens het zwanger zijn.

Meestal kan ik jou/jullie hierbij zelf begeleiden. Soms adviseer ik de (extra) hulp van een andere therapeut.

Deze opsomming is niet volledig. Dus ben je zwanger geweest en is dat mis gegaan, wil je zwanger worden of ben je zwanger én loop je tegen dingen aan waar je graag aandacht voor wilt? Neem contact op ook al staat jouw specifieke vraag hierboven niet genoemd.

Wat heb jij nodig om je weg te vinden in dat wat speelt rondom zwangerschap of bij de voorbereiding op de geboorte?

Wat houdt deze therapie in?

Het zijn haptotherapie sessies in een bijzonder jasje

Sessies rondom zwangerschap zijn haptotherapie sessies gecombineerd met elementen uit de haptonomische zwangerschapsbegeleiding.

De rol van haptotherapie in deze sessies

Haptotherapie leert je meer in contact te zijn met jezelf. En om te gaan met dat wat het leven je voorschotelt en de gevoelens die daarbij horen. Zowel fysiek gevoel als pijn en ongemak. Als ‘gevoel gevoel’. Denk aan moeite met hoe iets verlopen is of loopt. Tegen iets op zien. Of weinig vertrouwen in je lichaam hebben. Maar ook alle vormen van boosheid, verdriet en angst. Om daar beter mee om te leren gaan is het nodig met je aandacht in je lichaam te kunnen zijn. En het geduld en de moed te hebben het moeilijke gevoel op te zoeken en ermee te gaan werken.

De 3 belangrijke stappen

Op de pagina ‘wat is haptotherapie’ beschrijf ik de stappen horend bij het therapie proces. De 3 belangrijkste zijn de volgende. Met aandacht in je lichaam leren zijn. Om leren gaan met alles wat je voelt. Leren vertrouwen op je innerlijke zekerheid. Ik beschrijf daar ook waarom dit belangrijk is.

Waarom is met aandacht in je lichaam zijn belangrijk

Haptotherapie leert je met aandacht in je lichaam te zijn. Waardoor je meer in contact bent met jezelf. Dat is nodig om beter om te kunnen gaan met dat wat het leven je voorschotelt en de gevoelens die daarbij horen. Zowel fysiek gevoel, denk aan onrust, pijn en ongemak. Als ‘gevoel gevoel’. Denk aan moeite met hoe iets verlopen is of loopt. Tegen iets op zien. Of weinig vertrouwen in je lichaam hebben. Maar ook alle vormen van boosheid, verdriet en angst. Je kunt hier niet echt naar kijken als je niet IN je lichaam kunt voelen. Of dat wel kunt maar niet met je aandacht bij de pijn of het moeilijke gevoel durft te zijn. Of dat wel kunt maar vervolgens niet weet hoed daar dan zó mee om te gaan dat dat gevoel kan verminderen. Daarom is met aandacht in je lichaam zijn de basis van de therapie.

Ik lees graag meer over haptotherapie.

De rol van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding in deze sessies

Hierin begeleid ik jou als vrouw of jullie als partner in een redelijk ongecompliceerde zwangerschap zodat jullie met vertrouwen kunnen toegroeien naar de geboorte.

Vanuit dat wat ik beschrijf bij haptotherapie – het met aandacht in je lichaam kunnen zijn – hebben we aandacht voor het contact met het kindje. Het verloop van de zwangerschap en hoe jij je fysiek en emotioneel voelt. En bereid je je voor op de geboorte van je kindje waarbij er aandacht is voor alle aspecten die daarbij komen kijken.

Hoe gebruik ik die in deze sessies ‘rondom zwangerschap’

Ik ben nog niet zwanger of het verloopt helemaal niet ongecompliceerd of ik zie enorm op tegen de geboorte, dus wat heb ik dan aan die elementen uit de haptonomische zwangerschapbegeleiding? Ik kan me voorstellen dat je je dat afvraagt. Het antwoord is: soms meer, soms minder, maar altijd wel iets. In ieder geval vormt het voor mij samen met de haptotherapie een basis om jou met jouw specifiek probleem en vraag goed te kunnen begeleiden.

Maar wat doen we dan precies in deze sessies ‘haptotherapie rondom zwangerschap’

Eigenlijk niet anders dan in alle andere haptotherapie sessies. Want iedereen die in mijn praktijk komt worstelt met een lastige situatie waar ook lastig gevoel bij hoort of waar tegen je weerstand voelt. Om daar beter mee om te leren gaan is het nodig met je aandacht in je lichaam te kunnen zijn. En het geduld en de moed te hebben het moeilijke gevoel op te zoeken en ermee te gaan werken.

  • We onderzoeken eerst in hoeverre je in contact bent met je lichaam. En de gevoelssignalen die er zijn.
  • Vervolgens leer je meer in contact te komen met jezelf. Zowel met je fysieke lichaam, als alle signalen in je lichaam.
  • En van daaruit kunnen we heel specifiek werken met je vraag of probleem. Denk daarbij aan
    • alles wat kan spelen in het proces van zwanger willen worden terwijl dit niet zomaar gebeurt,
    • of zwanger zijn en het fysiek en emotioneel moeilijk hebben,
    • of opzien of specifieke problemen ervaren rondom de naderende geboorte.

Zo start je deze therapie op

Voel je iets voor deze therapie of wil je iets overleggen? Op de pagina ‘ruimte voor nieuwe cliënten en aanmelden’ lees je hoe je een afspraak maakt daarvoor.

      • Als je een kennismaking inboekt beslissen we aan het einde of na dit gesprek of het zinvol is een eerste sessie in de praktijk te plannen. Na de eerste afspraak in de praktijk kijken we samen of hoe we we verder gaan.
      • Als je na de kennismaking besluit de therapie op te starten:
        • Je boekt een haptotherapie sessie in via een link die je na aanmelding van me krijgt of we doen dat tijdens het kennismakingsgesprek.
        • Je kunt kiezen voor sessies van 60 of 90 minuten. En een sessie van 60 minuten is altijd uit te breiden tot 90 minuten.
        • Indien nodig is een afspraak bij je thuis ook mogelijk, mits je in de omgeving van Utrecht woont.
        • Je betaald dan – afhankelijk van waar je woont en hoeveel tijd het vraagt daar te komen – tussen € 15,00 en € 25,00 extra.
        • Onder het kopje praktisch lees je mijn tarief en informatie over andere praktische zaken.