Tineke Kolvenbach

Over mijzelf, haptonomie en hoe ik werk.

Tineke Kolvenbach, haptotherapeut.

Ik ben Tineke, in 1956 als oudste dochter geboren in een middenstand gezin in het Land van Maas en Waal. In die omgeving heb ik tot mijn 21ste gewoond en geleefd.  Daarna ben ik verhuisd naar Groningen, waar ik de opleiding fysiotherapie gedaan heb en een paar jaar als fysiotherapeute gewerkt heb. Daar heb ik in 1983 Hans ontmoet met wie ik sindsdien samen ben. Via Amsterdam zijn wij in 1989 in Utrecht terecht gekomen. Samen hebben we 2 prachtige volwassen kinderen, Tom en Roos. En sinds de zomer van 2021 een kleinkind, Bella.

Ik houd van tuinieren en heb  een moestuintje in onze eigen tuin. Ik wandel supergraag. In Nederland, maar liefst in het buitenland in de bergen. Ik loop hard,  maar niet meer zo veel en fanatiek als in mijn jongere jaren. Ik train ongeveer 2 x per week op een pilates reformer.
Ik lees veel en graag. Ik kijk graag naar series. Ik ben een enorme sauna liefhebber. Ik houd van muziek en ga graag naar concerten. En eigenlijk teken en beeldhouw ik ook heel graag maar daar kom ik momenteel nauwelijks aan toe
Ik heb een aantal hele goede vriendinnen en vrienden en een kring van mensen daaromheen. Ik vind het erg leuk samen te eten, te wandelen, plezier te maken, andere dingen te doen of samen te zijn.

Tijd alleen en voor mezelf is belangrijk voor me. Dat geeft ruimte voor klungelen en niets doen, als het even kan liggend in mijn hangmat starend naar de lucht. En ruimte voor de (actieve) meditaties uit de TAO, Chi Kung of verwante spirituele stromingen die in mijn dagelijks leven verweven zitten. En dit brengt alle activiteit die er óók is dan weer in evenwicht.

Ik ben mijn eigen haptotherapie praktijk gestart toen de kinderen heel jong waren en ben in de loop van de jaren steeds wat meer gaan werken.  Vanaf  2021 ben ik mijn werk wat afbouwen, ik werk op 3 dagen in de week met 4 maximaal 5 cliënten op een dag..

De haptonomie is altijd bij mij en spreekt overal in door. Ik ben een gevoelsmens met een groot instinctief, intuïtief en (in)voelend vermogen en een spirituele inslag. Ik ben altijd op zoek naar verbinding en ‘diepte’ dan wel ‘de kern’. In mijzelf en in het contact met anderen. Hoe mooi is het dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken.

Het fascinerende van haptonomie.

Wat een respectvolle aanraking teweeg kan brengen bij een mens fascineerde me al toen ik (in opleiding tot) fysiotherapeute was.

Maar ik was ook zeer geïnteresseerd in het samen met mijn patiënten zoeken naar welk aandeel zij/hij zelf had in het ontstaan, blijven bestaan en omgaan met een fysieke, psychosomatische of psychische klacht. M.a.w. hoe je een probleem soms ongewild zelf in stand houdt of zelfs erger maakt. Ik zocht dan ook vanaf het begin van mijn fysiotherapie carrière naar een benadering waarbij de patiënt(e) kon leren het eigen vermogen tot herstel en groei aan te spreken.

En dit alles en meer vond en vind ik binnen de haptonomie.
De betekenis en kracht van een aanraking is zeer bijzonder! Deze kan maken dat je lichaam weer gaat voelen en de signalen in je lichaam gaat herkennen en durft toe te laten. Maar ook maken dat je je veilig gaat voelen. En kan je helpen je vertrouwen in jezélf te gaan vinden in plaats van dit vooral uit de buitenwereld te halen.
Zo ontstaat de verbinding waar ik hierboven in het stukje over mijzelf al over spreek. Je verbinden met jezelf, met je fysieke lichaam, met alles wat huist in het fysieke lichaam. Denk daarbij aan fysieke signalen als spanning of pijn of onrust. Aan allerlei concrete gevoelens als blijdschap, verdriet, angst of boosheid. Maar ook aan aparte sensaties in je zelf;  leeg, onbestemd, gekriebel, vol.  Als je je er mee verbindt, er contact mee maakt, kun je gaan ontdekken wat het je vertelt en hoe je ermee om kunt gaan. En kan dit alles je de voor jou goede weg in het leven gaan wijzen.
En, last but not least, leert haptonomie je om je, vanuit het in contact zijn met jezelf, te verbinden met de wereld en mensen om je heen. In die volgorde: eerst bij jezelf zijn, dan verbinden met de ander. Zodat je signalen in jezelf die je vertellen hoe een bepaalde situatie voor je is kunt ‘opvangen’ en deze je de weg kunnen wijzen.
Dit alles geeft een totaal ander gevoel voor jezelf en andere dimensie aan je leven en een andere dynamiek in contacten.

Zo is het ook in mijn leven gegaan. Ik ben dan wel een gevoelsmens met zeer diep gevoel. Maar ik heb in mijn jeugd niet geleerd hier mee om te gaan. Ik heb vooral geleerd op mijn ratio te vertrouwen en al dat gevoel maar diep weg te stoppen. Daar werd ik behoorlijk ongelukkig van. Door stap voor stap het proces te gaan wat ik hierboven beschrijf heb ik me weer kunnen verbinden met mijzelf, mijn gevoel, mijn ziel. Hoe mooi is dat!

Tineke Kolvenbach

Ik houd van mijn werk. Ik heb het mooiste vak dat ik me kan voorstellen en het geeft me veel voldoening en plezier.

Hoe ik werk.

Ik heb de fysiotherapie steeds meer losgelaten en in 1992 begon ik mijn eigen praktijk in Utrecht. Ik werk als GZ-haptotherapeute en geef haptotherapie en haptonomische begeleiding tijdens en na de zwangerschap.

Wat ik geleerd heb in mijn haptonomische scholingen vormt de basis van de sessie die ik geef. Maar ik gebruik ook andere inzichten, kennis en vaardigheden opgedaan in diverse scholingen. De belangrijkste lees je hier.
Daarnaast weet ik uit eigen ervaring hoe persoonlijke ontwikkelings- en groeiprocessen, maar ook herstelprocessen na een fysieke ‘ziekte’, verlopen en wat deze van ons als mens vragen.
Deze beide spreken door in wie ik ben als mens en hoe ik werk als therapeute.

Ik zoek met je hoe je situatie, je probleem, de voor jou lastige gevoelens, je klachten of symptomen te aanvaarden en dragen. Daarnaast zoek ik met je naar het diepere gevoel in jou. Daar contact mee gaan maken kan je de weg gaan wijzen uit de situatie waar je in zit, kan leiden tot transformatie.

Wat we gaan doen in de sessies haptotherapie, wat je kunt leren en hoe een haptotherapiesessie eruit ziet lees je hier.

Voor de zwangerschapsbegeleiding lees je dat hier.

Ik heb geweldig werk. Het is zo mooi om jou/jullie  te mogen begeleiden op jouw of jullie pad. Om samen met jou te ontdekken hoe je je steeds meer kunt verbinden met jezelf, met de ander en/of met je kindje. Je steeds meer  kunt gaan luisteren naar je lichaam en gevoel en wat deze vertellen. Je steeds minder bang wordt voor dieper gevoel maar ontdekt dat het je juist de weg wijst en kan leiden tot transformatie. En je uiteindelijk – vanuit  vertrouwen en innerlijke kracht – jouw weg in jouw leven kunt gaan vinden. Ik heb het mooiste vak dat ik me kan voorstellen en het geeft me veel voldoening en plezier.

Kennismaken?