Skip to main content

Tineke Kolvenbach

Over mijzelf, haptonomie en hoe ik werk.

Tineke Kolvenbach, haptotherapeut.

Ik ben Tineke, in 1956 als oudste dochter geboren in een middenstand gezin in het Land van Maas en Waal. In die omgeving heb ik tot mijn 21ste gewoond en geleefd.  Daarna ben ik verhuisd naar Groningen, waar ik de opleiding fysiotherapie gedaan heb en een paar jaar als fysiotherapeute gewerkt heb. Daar heb ik in 1983 Hans ontmoet met wie ik sindsdien samen ben. Via Amsterdam zijn wij in 1989 in Utrecht terecht gekomen. Samen hebben we 2 prachtige volwassen kinderen, Tom en Roos. En 2 kleinkinderen, Bella en Gigi.

Ik houd van tuinieren en heb  een moestuintje in onze eigen tuin. Ik wandel supergraag. In Nederland, maar liefst in het buitenland in de bergen. Ik train zo’n 2 tot 3 x per week op een pilates reformer of gewoon op de mat.
Ik lees veel en graag. Ik kijk graag naar series. Ik ben een enorme sauna liefhebber. Ik houd van muziek en ga graag naar concerten. En eigenlijk teken en beeldhouw ik ook heel graag maar daar kom ik momenteel nauwelijks aan toe.
Ik heb een aantal hele goede vriendinnen en vrienden en een kring van mensen daaromheen. Ik vind het erg leuk samen te eten, te wandelen, plezier te maken, andere dingen te doen of gewoon samen te zijn.

Tijd alleen en voor mezelf is belangrijk voor me. Dat geeft ruimte voor klungelen en niets doen, als het even kan liggend in mijn hangmat starend naar de lucht. En ruimte voor reflectie, verdieping én de (actieve) meditaties uit de TAO, Chi Kung of verwante spirituele stromingen die in mijn dagelijks leven verweven zitten. En dat brengt alle activiteit die er óók is dan weer in evenwicht.

Ik ben mijn eigen haptotherapie praktijk gestart toen de kinderen heel jong waren en ben in de loop van de jaren steeds wat meer gaan werken.  Vanaf  2021 ben ik mijn werk wat gaan afbouwen. Ik werk momenteel op 3 dagdelen in de week met 3 cliënten op een dag.

De haptonomie is altijd bij mij en spreekt overal in door. Ik kan vrij gedetailleerd voelen in mezelf, kan ook diep geraakt worden. Mijn aan-, in – en meevoelend vermogen zijn groot en ik zie mezelf als een spirituele ziel. Ik ben altijd op zoek naar verbinding en ‘diepte’ dan wel ‘de kern’. In mijzelf en in het contact met anderen. Hoe mooi is het dat ik dit alles zo goed kan gebruiken in mijn werk.

Ik houd van mijn werk. Ik heb het mooiste vak dat ik me kan voorstellen en het geeft me veel voldoening en plezier. Maakt me vrolijk en blij.

Het fascinerende van haptonomie.

Wat een respectvolle aanraking teweeg kan brengen bij een mens fascineerde me al toen ik (in opleiding tot) fysiotherapeute was.

Maar ik was ook zeer geïnteresseerd in het samen met mijn patiënten zoeken naar welk aandeel zij/hij zélf had in het ontstaan, blijven bestaan en omgaan met een fysieke, psychosomatische of psychische klacht. M.a.w. hoe je een probleem soms ongewild zelf in stand houdt of zelfs erger maakt. Ik zocht dan ook vanaf het begin van mijn fysiotherapeutisch werk naar een benadering waarbij de patiënt(e) kon leren het eigen vermogen tot herstel en groei aan te spreken. En naar een benadering waarbij we niet alleen de klacht proberen op te lossen maar ook kijken naar wat maakt dat deze klacht is ontstaan.

En dit alles en meer vond en vind ik binnen de haptonomie.
De betekenis en kracht van een aanraking is zeer bijzonder! Deze kan maken dat je lichaam weer gaat voelen en de signalen in je lichaam gaat herkennen en durft toe te laten. Maar ook maken dat je je veilig gaat voelen. En kan je helpen je vertrouwen in jezélf te gaan vinden in plaats van dit vooral uit de buitenwereld te halen.
Zo ontstaat de verbinding waar ik hierboven in het stukje over mijzelf al over spreek. Je verbinden met jezelf, met je fysieke lichaam, met je hart en ziel, met je basis en met alles wat huist in het fysieke lichaam. Denk daarbij aan fysieke signalen als spanning of pijn of onrust. Aan allerlei concrete gevoelens als blijdschap, verdriet, angst of boosheid. Maar ook aan aparte sensaties in je zelf;  leeg, onbestemd, gekriebel, vol.  Als je je er mee verbindt, er contact mee maakt, kun je gaan ontdekken wat het je vertelt en hoe je ermee om kunt gaan. En kan dit alles je de voor jou goede weg in het leven gaan wijzen.
En, last but not least, leert haptonomie je om je vanuit de verbinding met jezelf te verbinden met de wereld en mensen om je heen. In die volgorde: eerst bij jezelf zijn, dan verbinden met de ander. Zodat je signalen in jezelf die je vertellen hoe een bepaalde situatie voor je is kunt ‘opvangen’ en deze je de weg kunnen wijzen.
Dit alles geeft een totaal ander gevoel voor jezelf en andere dimensie aan je leven en een andere dynamiek in contacten.

Zo is het ook in mijn leven gegaan. Ik heb altijd al van alles ‘aangevoeld’ in  de wereld om mij heen, maar ik heb in mijn jeugd niet geleerd hier mee om te gaan. Ik heb vooral geleerd op mijn ratio te vertrouwen en al dat gevoel maar diep weg te stoppen. Daar werd ik behoorlijk ongelukkig van. Door stap voor stap het proces te gaan wat ik hierboven beschrijf heb ik me weer kunnen verbinden met mijzelf, mijn gevoel, mijn hart en ziel, mijn basis en van daaruit kan ik me verbinden met de wereld en de mensen om mij heen. Hoe mooi is dat!

Ik heb geweldig werk. Het is zo mooi om jou/jullie  te mogen begeleiden op jouw of jullie pad. Om samen met jou te ontdekken hoe je je steeds meer kunt verbinden met jezelf, met de ander en/of met je kindje. Je steeds meer  kunt gaan luisteren naar je lichaam en gevoel en wat deze vertellen. Je steeds minder bang wordt voor dieper gevoel maar ontdekt dat het je juist de weg wijst en kan leiden tot transformatie. En je uiteindelijk – vanuit  vertrouwen en innerlijke kracht – jouw weg in jouw leven kunt gaan vinden. Ik heb het mooiste vak dat ik me kan voorstellen en het geeft me veel voldoening en plezier, maakt me vrolijk en blij.

Kennismaken?