Haptonomische zwangerschapsbegeleiding na de geboorte

Wat houdt de begeleiding na de geboorte in

De regulieren begeleiding na de geboorte

We hervatten we de begeleiding als jullie zover zijn, liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is maar wat eerder of later kan ook. Uitgangspunt van deze begeleiding is het al vóór de geboorte opgebouwde gevoelscontact, dat na de geboorte vaak als vanzelfsprekend is voortgezet en verdiept.  Aan de orde komen onder meer:

 • hoe is de geboorte verlopen?
 • hoe hebben jullie de geboorte beleefd?
  Deze 2 aspecten helemaal vertellen lukt lang niet altijd. Ik vraag meestal om dit voor te bereiden door het geboorteverhaal op papier te zetten – dat is ook om allerlei andere redenen fijn en handig – en het mij toe te sturen. Maar lukt je dat niet of vind je dat lastig dan kunnen we voor dit deel bv ook een beeldbel afspraak maken vooraf aan de afspraak in de praktijk. Dan vertel je mij hoe de geboorte verlopen is en hoe jullie dat beleefd hebben en typ ik mee. Dan heb je het ;en aan mij verteld én op papier staan. Ik bereken dan de tijd die er nodig is hiervoor.
 • hoe verliepen de weken erna?
 • het verdiepen van het op haptonomische wijze omgaan met jullie kind tijdens alledaagse handelingen. In een van de alinea’s hieronder lees je meer over wat ik daarmee bedoel.
 • desgewenst kunnen aanwijzingen voor draaghoudingen aan de orde komen
 • desgewenst is er aandacht voor problemen in het contact tussen jullie of jou en het kindje of van het kindje zelf. Zie ook bij aantal begeleidingen en op de pagina bijzondere situaties.

Het is afhankelijk van hoe de geboorte technisch gezien verlopen is, hoe jullie dit beleefd hebben en hoe de periode erna verlopen is en jullie eigen wensen wat betreft de inhoud van deze afspraak of we hier 1 of 2 afspraken voor nodig hebben. Een bijeenkomst duurt 60 minuten.

Begeleiding na de geboorte bij specifieke vragen of omstandigheden

Denk aan samen kijken en zoeken naar hoe om te gaan met zaken als:

 • problemen die jij als ouder ondervindt in het contact met of het gevoel voor je kind;
 • problemen met het verwerken van het verloop van de geboorte van je kind;
 • problemen met het verwerken van het verloop in de periode ná de geboorte van je kind;
 • problemen van je kind zoals slecht slapen, veel huilen of nauwelijks reageren op het contact met jullie.

Lees hier(PDF) meer uitgebreid in welke situaties ik iets voor jullie kan betekenen, maar je mag me ook gewoon bellen of appen met je vraag.

Het op haptonomische wijze omgaan met je kindje tijdens alledaagse handelingen

Ik kan me voorstellen dat je denkt: “Ik heb toch al geleerd hoe ik mijn kind kan dragen, draaien, neerleggen, optillen!” Dat klopt, dat heb je zeker. Maar ik wil graag samen met je/jullie kijken hoe je met een kleine verandering t.o.v. hoe je het tot nu toe doet alles meer samen mét je kind kunt doen. Je ontdekt hoe je handen zo neer kunt leggen dat je je kind bij alles wat je samen doet zekerheid biedt, uitnodigt mee te werken én uitnodigt om dat wat het zelf kan ook zelf te  doen. Al is dat maar 30 seconden het hoofd rechtop houden of het hoofd enigszins zelf mee op tillen. Zo kijken we in de sessie samen naar o.a. draaghoudingen, voedingshoudingen, het kindje van rug- naar buiklig draaien en andersom. Naar optillen en neerleggen van je kind.

Om dit mogelijk te maken ondersteunen we het kindje bij haar/zijn basis. Altijd, dus als je je kindje vasthoudt maar ook als je het omrolt, optilt, neerlegt, draagt, voedt en in bad doet etc. Daarnaast maken we gebruik van neurologische ontwikkelingsprincipes. Die hoef je niet allemaal precies te weten. Maar de kern is dat er zogenaamde oerbewegingen zijn én er dat een bepaalde volgorde is in de volgorde van houding en  bewegingen die het kindje zelf kan en gaat doen/maken. Door daarop aan te sluiten nodig je je kindje uit tot en geef je het de kans zelf te doen wat het al kan in een bepaalde houding of bij het bewegen.

Maak je een afspraak voor deze begeleiding na de geboorte, dan stuur ik je het wachtwoord voor de pagina waar je wat meer informatie vindt hierover, tesamen met wat foto’s. Dit ter ondersteuning van je afspraak in de praktijk.

Een of meer sessies na de geboorte?

In principe is er een begeleiding na de geboorte, liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is maar wat later kan ook. Een 2e afspraak rond de tijd dat je kindje gaat kruipen of zitten is mogelijk. In deze afspraak kijken we – op een zelfde wijze als in de eerste afspraak na de geboorte – naar deze voor jullie en je kind nieuwe ontwikkelingsfase.

Ook als op enig moment na de geboorte of in het 1ste levensjaar van je kind blijkt dat er meer aandacht nodig is voor specifieke vragen t.a.v. de ontwikkeling van je kind, nodig ik je uit een afspraak te maken. Is je kindje ouder dan verwijs ik je meestal door naar een haptotherapeute die zich meer gespecialiseerd heeft in het werken met kinderen van die leeftijd.

Ook bij problemen die jij als ouder ondervindt na de geboorte van je kind of in het contact met je kind ben je van harte welkom.

Op de pagina bijzonder omstandigheden vind je enkele voorbeelden, maar aarzel niet om me te bellen of mailen zodat we kunnen overleggen over de mogelijkheden.

Bella, 6 weken oud
Bella, 6 weken oud

Deze zwangerschapsbegeleiding opstarten?