Haptonomische zwangerschapsbegeleiding na de geboorte

Wat houdt de begeleiding na de geboorte in

Begeleiding na de geboorte

We hervatten de begeleiding als jullie zover zijn, liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is maar wat later kan ook. Uitgangspunt van deze begeleiding is het al vóór de geboorte opgebouwde gevoelscontact, dat na de geboorte vaak als vanzelfsprekend is voortgezet en verdiept.  Aan de orde komen onder meer:

  • hoe hebben jullie de geboorte beleefd?
  • hoe verliepen de weken erna?
  • het verdiepen van het op haptonomische wijze omgaan met jullie kind tijdens alledaagse handelingen. In de alinea hieronder lees je meer over wat ik daarmee bedoel.
  • desgewenst kunnen aanwijzingen voor draaghoudingen aan de orde komen
  • desgewenst is er aandacht voor problemen in het contact tussen jullie of jou en het kindje of van het kindje zelf. Zie ook bij aantal begeleidingen en op de pagina bijzondere situaties.

De eerste bijeenkomst na de geboorte duurt  60 tot 70 minuten.

Het op haptonomische wijze omgaan met je kindje tijdens alledaagse handelingen

Ik kan me voorstellen dat je denkt: “Ik heb toch al geleerd hoe ik mijn kind kan dragen, draaien, neerleggen, optillen!” Dat klopt, dat heb je zeker. Maar ik wil graag samen met je/jullie kijken hoe je met een kleine verandering t.o.v. hoe je het tot nu toe doet alles meer samen mét je kind kunt doen. Je ontdekt hoe je handen zo neer kunt leggen dat je je kind bij alles wat je samen doet zekerheid biedt, uitnodigt mee te werken én uitnodigt om dat wat het zelf kan ook zelf te  doen. Al is dat maar 30 seconden het hoofd rechtop houden of het hoofd enigszins zelf mee op tillen. Zo kijken we in de sessie samen naar o.a. draaghoudingen, voedingshoudingen, het kindje van rug- naar buiklig draaien en andersom. Naar optillen en neerleggen van je kind.

Om dit mogelijk te maken ondersteunen we het kindje bij haar/zijn basis. Altijd, dus als je je kindje vasthoudt maar ook als je het omrolt, optilt, neerlegt, draagt, voedt en in bad doet etc. Daarnaast maken we gebruik van neurologische ontwikkelingsprincipes. Die hoef je niet allemaal precies te weten. Maar de kern is dat er zogenaamde oerbewegingen zijn én er dat een bepaalde volgorde is in de volgorde van houding en  bewegingen die het kindje zelf kan en gaat doen/maken. Door daarop aan te sluiten nodig je je kindje uit tot en geef je het de kans zelf te doen wat het al kan in een bepaalde houding of bij het bewegen.

Maak je een afspraak voor deze begeleiding na de geboorte, dan stuur ik je het wachtwoord voor de pagina waar je wat meer informatie vindt hierover, tesamen met wat foto’s. Dit ter ondersteuning van je afspraak in de praktijk.

Een of meer sessies na de geboorte?

In principe is er een begeleiding na de geboorte, liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is maar wat later kan ook. Een 2e afspraak rond de tijd dat je kindje gaat kruipen of zitten is mogelijk. In deze afspraak kijken we – op een zelfde wijze als in de eerste afspraak na de geboorte – naar deze voor jullie en je kind nieuwe ontwikkelingsfase.

Ook als op enig moment na de geboorte of in het 1ste levensjaar van je kind blijkt dat er meer aandacht nodig is voor specifieke vragen t.a.v. de ontwikkeling van je kind, nodig ik je uit een afspraak te maken. Is je kindje ouder dan verwijs ik je meestal door naar een haptotherapeute die zich meer gespecialiseerd heeft in het werken met kinderen van die leeftijd.

Ook bij problemen die jij als ouder ondervindt na de geboorte van je kind of in het contact met je kind ben je van harte welkom.

Op de pagina bijzonder omstandigheden vind je enkele voorbeelden, maar aarzel niet om me te bellen of mailen zodat we kunnen overleggen over de mogelijkheden.

na de geboorte
Jacco, 6 weken oud

Deze zwangerschapsbegeleiding opstarten?