Skip to main content

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Aanmelden, kennismaking, sessies

Aanmelden

Voel je iets voor deze begeleiding én is de zwangere vrouw eerder cliënt(e) geweest in mijn praktijk én heb ik ruimte voor nieuwe cliënten kun je via mijn pagina ‘nieuwe aanmeldingen’ een afspraak maken voor een ‘vrijblijvend 15 tot 20 min. kennismakingsgesprek per beeldbellen’.  Meer informatie daarover vind je op die pagina. Ben jij als partner van een zwangere vrouw cliënt(e) in mijn praktijk geweest dan overleg ik graag samen met jullie of zwangerschapsbegeleiding in mijn praktijk voor jullie mogelijk is.

Liefst start je rond de 20ste tot 22ste week van de zwangerschap, vanaf het moment dat je je kind voelt bewegen. Bij voorkeur niet later dan de 24ste  zwangerschapsweek. Eerder starten kan ook. Ben je al langer dan 24 weken zwanger en wil je graag opstarten, overleg dan vooraf aan het kennismakingsgesprek over je wensen en de mogelijkheden.

Het kennismakingsgesprek.

Jullie kunnen aanvullende informatie geven over de zwangerschap of jullie omstandigheden. We kijken kort naar wat jullie belangrijk vinden in de begeleiding en richting de geboorte, maar dat komt later in de begeleiding uitgebreider aan de orde. Ik ga na of duidelijk is wat de totale zwangerschapsbegeleiding inhoudt en van jullie vraagt en of jullie daarvoor kiezen of een aangepast traject willen. Ik ontdek zo of jullie wensen passen bij de manier waarop ik werk en wie ik ben. En jullie kunnen ontdekken of jullie er voor kiezen deze begeleiding op te starten.

Hier lees je meer over de inhoud van deze zwangerschapsbegeleiding en het beste moment van opstarten..
Hier vind je mijn tarieven.
Hier lees je meer over de vergoeding van zwangerschapsbegeleiding.
Hier lees je wie ik ben.

De sessies.

Als zwangere vrouw leer je  je aandacht naar binnen te richten. Zo kun je de bewegingen van je kind van binnenuit voelen. Als partner kun je de aanwezigheid van je kind voelen door je handen op de moederschoot te leggen en je liefdevolle aandacht te richten op wat je waarneemt onder je handen. Zo kun je met aandacht bij elkaar en bij jullie kind zijn. Je zult merken dat jullie kind zich gaat nestelen in je hand of heel licht gaat bewegen, ieder kind op zijn eigen wijze. Jullie kind zal jullie aanwezigheid voelen en weten dat het welkom is. Dit geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Door een liefdevol, teder, bevestigend contact met je kind op te bouwen, ontstaat al voor de geboorte een wederzijdse gevoelsmatige band.

Als zwangere vrouw leer je dit inwendig voelen steeds meer toe te spitsen en uit te breiden naar je hele schoot en bekkengebied. Gaandeweg wordt duidelijk wat dit voor je kan betekenen.
Tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld wat betreft het vinden van ontspanning, de manier van dragen van je kind in de moederschoot en bij al je dagelijkse handelingen die toch echt wat anders gaan met zo’n uitdijend lichaam waarin je je kindje meedraagt. Ook is er aandacht voor de fysieke en mentale veranderingen tijdens de zwangerschap en hoe dat voor je is.
Tijdens de geboorte van jullie kind kan het helpen in het omgaan met de pijn van de ontsluitingsweeën en het omgaan met de persweeën. Ook komen verschillende houdingen voorbij, zowel w.b. ontsluitingsweeën als persweeën.
Jij als partner speelt een belangrijke en actieve rol. Je ontdekt hoe je je zwangere vrouw kunt ondersteunen, zowel tijdens de zwangerschap als rond de geboorte. Zo is een gezamenlijke beleving van de zwangerschap mogelijk, waarbij jullie gedrieën met vertrouwen naar de geboorte kunnen toe groeien.

Er is aandacht voor het omgaan met de pijn van de weeën,
de rol van de partner en het samenspel tussen de ouders.

Aantal begeleidingen en frequentie

Je kunt de begeleiding opstarten vanaf het moment dat jij als moeder je kindje voelt bewegen, tot ongeveer 24 weken zwangerschap.
Bij een eerste haptonomische zwangerschapsbegeleiding kom je 6, soms 7 keer vóór de geboorte en minimaal 1 keer na de geboorte. Bij een volgende haptonomische zwangerschapsbegeleiding bepalen we samen het aantal begeleidingen en waar jullie vooral aandacht aan willen besteden. Vaak zijn 4 bijeenkomsten voldoende. Maar dit is afhankelijk van het verloop van eerdere zwangerschappen en geboortes en jullie wensen.

Een bijeenkomst duurt 60 minuten.

Begeleiding na de geboorte

We hervatten de begeleiding als jullie zover zijn, liefst als jullie kind vier tot zes weken oud is maar eerder of later kan ook. Op de pagina ‘begeleiding na de geboorte’ vind je meer informatie.

Deze zwangerschapsbegeleiding opstarten?