Skip to main content

Haptotherapie

Werkwijze –  hoe ziet een sessie er uit meer in detail omschreven.

Hoe ziet een sessie er uit meer in detail omschreven.

Ik  krijg heel vaak de vraag: hoe ziet zo’n sessie er dan uit. Een poging…..

De 15 min ‘landen in jezelf tijd.’
Jij komt naar de praktijk. De eerste 15 min. gebruik je om aan te komen in de praktijk en te landen in jezelf als voorbereiding op de sessie. Bel je eerder aan dan is deze ‘landen in jezelf tijd’ langer dan 15 min. Zonodig help ik je de eerste keren meer te landen in jezelf. Na deze 15 min voeg ik me bij je en start je sessietijd van max. 60 min. Bij je allereerste afspraak is er geen 15 min landen tijd, je mag natuurlijk wel wat eerder komen om even rustig te zitten in de wachtkamer als voorbereiding op je sessie.

De max. 60 min gezamenlijke sessietijd. (Die je kunt uitbreiden tot max. 80 min sessietijd zie hier.)
We starten op in de wachtkamer of in de behandelkamer. De eerste paar sessies kom je zitten en praten we waarschijnlijk eerst even over hoe je afgelopen weken verlopen zijn en je je nu voelt. En kijken we daarna naar hoe je in verbinding bent met jezelf en zoeken we vervolgens samen een weg in de thema’s die spelen.
Als het in verbinding met jezelf zijn je wat makkelijker afgaat, vraag ik je direct na binnenkomst in de behandelkamer te komen liggen of zitten en je aandacht bij jezelf te houden. Je vertelt in hoeverre je in verbinding bent met jezelf en welke fysieke- en gevoelssignalen er voelbaar zijn of welk thema er speelt. En in een wat verder stadium: in hoeverre je in verbinding kunt zijn daarmee en met de wereld om je heen en mij.
In diezelfde tijd stem ik me af op jou – in verbinding zijnde met mezelf, mijn eigen energieveld en de ruimte om me heen. En met hulp van mijn intuïtie en mijn invoelend -, aanvoelend- en meevoelend vermogen. Ook alle kennis die ik heb, jouw hulpvraag en wat we al gedaan hebben zijn ergens in mij aanwezig.
Zo ontdekken we beide op een wat andere wijze hoe jij in verbinding bent met jezelf en wat er speelt. Het gaat stromen in mij en ik ‘weet’ wat er nodig is en zoek van daaruit samen met jou de weg in de sessie. Dat kan zittend, liggend, staand of werkend in de ruimte zijn of werkend met creatieve oefenvormen.

Soms geven we woorden aan wat jij ervaart in jezelf en ik waarneem bij jou en nemen het door ons beide ervarene van daaruit verder mee de sessie in. Soms zit je al vol ín een proces en komt woorden geven aan dat alles later aan de orde of blijkt dat niet zo belangrijk. Soms kijken we of je wat je ervaart op dat moment bewust geworden bent of het al gevoeld had in aanloop naar deze afspraak. Soms…..kortom: hier compleet in zijn is onmogelijk. Het accent zal iedere keer net iets anders liggen.

Haptotherapie kent een aantal specifieke sessies rondom aandacht in jezelf leren brengen, aandacht voor de ander en ruimte om je heen  gaan krijgen en ontdekken hoe jij omgaat met fysiek- en gevoel gevoel in jouw lichaam. Deze sessies vormen de basis voor hoe we kijken naar waar jij staat, in verbinding bent met jezelf, wat er speelt en hoe je je weg daarin kunt gaan vinden. Die specifieke sessies doen we zeker. Maar hoe dat precies verloopt is bij elke cliënt(e) weer anders en afhankelijk van wie jij bent, hoe het op een bepaalde dag met je gaat en ik daar op in kan spelen. Daarnaast spreekt mijn al eerder genoemd vermogen om me te verbinden met jou en van daaruit mee te voelen met jou in alle sessies door. Zo zoeken we samen naar de voor jouw beste weg. Soms gaat dat bijna als vanzelf. En soms is dat echt zoeken. Maar ik houd van zoeken; zoeken naar diepere lagen, ontdekken van de kern. Dan ben ik op mijn best en in mijn element.

Aan het einde van de sessie zit je als afsluiting nog even rustig op je stoel, voel je hoe het met je is en wat de sessie gedaan heeft. Daar hoef je geen woorden aan te geven, dat kan ook heel vaak niet zo kort na een sessie. Maar dat neem je mee naar huis en zal langzaamaan een weg in je vinden.

Het is fijn als je na de sessie rustig kunt vertrekken en wat tijd voor jezelf hebt. En niet direct of zelfs in haast door hoeft naar iets dat al je aandacht gaat vragen.

Altijd is het fijn (wat meer) tijd voor jezelf te (gaan) nemen tussen de sessie door, nodig voor bv verwerking van het ervarene, reflectie en bezinning. Soms krijg je een specifiek ‘vraag’ mee om in de tijd tussen 2 sessies met je mee te dragen. Soms vraag ik je een tekening te maken van het in de sessie ervarene of van een gevoel dat je bij je draagt. Of dat op een andere bij jou passende (creatieve) manier uit te drukken. Soms vraag ik je een specifieke aandachtsvorm te doen.

Je gaat zo ontdekken of het je lukt om wat we in de sessie doen te integreren in je dagelijks leven. B.v. af en toe tot stilstand te komen en niets doen of  reflecteren, denk aan  buiten wandelen, even niets doen en je lichaam voelen zitten op een stoel of je bank, naar de lucht staren, op een bankje in je tuin of het bos zitten met aandacht voor jezelf en de natuur. Alles wat jou hierbij helpt is goed. Daarnaast zijn er meditatieve aandachtsvormen en – bewegingsvormen die je thuis kunt doen, die je helpen de verbinding met je lichaam te verdiepen. Dit zijn door mij ingesproken aandachtsvormen of eenvoudige chi kungs. Maar ook het met aandacht uitvoeren van allerlei dagelijkse handelingen  als douchen, afdrogen, aankleden, liggen, zitten, staan, eten, wandelen, fietsen.

Met haptotherapie werken aan je problemen?