Skip to main content

Tineke Kolvenbach

Cliëntervaringen haptotherapie

Cliëntervaringen haptotherapie

Leontien (56 jaar):
In oktober 2016, 2 jaar na haar laatste afspraak, ontvang ik deze mail:
“Het gaat erg goed en ik voel me langzaam aan steeds steviger worden en meer zelfvertrouwen krijgen. Het is bijzonder om er na zoveel jaren achter te komen dat ik er gewoon mag zijn met alles wat ik goed doe en ook met dat wat ik misschien minder goed doe. En vooral; dat de mening van een ander niet belangrijk hoeft te zijn. Ik kan me niet meer voorstellen dat er niemand gebaat is bij mijn aanwezigheid en dat ik prima gemist kan worden door de omgeving. Dat is wel wat ik dacht toen ik de therapie startte. Wat ik ook erg fijn vind is dat ik weer in staat ben om boeken te lezen en daarvan te genieten, wat zeker twee jaar niet gelukt is. Op de nieuwe werkplek, waar ik nu ruim twee jaar ben, heb ik het ook goed. Als ik ontspannen kan werken gaat het heel erg goed en ben ik overal alert op, wat gelukkig ook waardering oplevert.
Nu het goed gaat zie ik ook pas echt goed wat een moeilijke periode het was. De inzichten die ik nu heb zijn blijkbaar inzichten die moeten groeien, die ik niet zomaar vanzelf had. Allerlei factoren zoals opvoeding en sfeer op school hebben meegespeeld in dat ik het al die jaren anders ervaren heb. Vooruitgang boeken lijkt een proces dat nooit stopt. Het inzicht wordt steeds groter en beter. Ik ben er heel dankbaar voor dat dit, met de juiste begeleiding, bereikt is !!!!! “

Over de begeleiding van Tineke:
“De therapie vond ik de eerste keren heel erg spannend, omdat ik niet echt een idee had wat ik kon verwachten. Het is zeker niet zweverig.  Er wordt samen gekeken waar je het meest behoefte aan hebt. Voor mij was dat meer in contact komen met mijn lichaam om de stormen in mijn hoofd rust te gunnen.
Een voorbeeld van werken met bewust worden van mezelf. Zittend op een stoel leer ik met aandacht te zitten: het contact van mijn billen met de zitting, van mijn voeten met de grond. Bewust worden van wat ik in mezelf ervaar, fysieke en gevoelssignalen. Bewust worden van de ruimte om me heen. Nooit had ik gedacht dat ik zover zou komen dat ik op de bank zou durven te gaan liggen, dat ik een aanraking zou kunnen verdragen. Maar dat durfde ik uiteindelijk wel en dat pakte goed uit.
Wat ik erg fijn vond is dat er elke sessie werd gekeken waar ik het meest behoefte aan had en iedere sessie aangepast werd aan wat voor mij op dat moment belangrijk was en wat ik aankon en aandurfde. Waar ik met een reguliere psycholoog geen stap verder kwam omdat ik niet het gevoel had dat ik serieus genomen werd, kwam ik bij Tineke wel verder. Omdat er ruimte was om stil te staan bij wat ik voelde, ruimte om te verwerken. En de therapie niet gericht was op vergeten en zo snel mogelijk overgaan tot de orde van de dag.”

“Elke sessie werd er gekeken naar wat voor mij op dat moment belangrijk was en wat ik aankon en aandurfde.”

Aniek (40 jaar) artiest en docent:
“Toen ik na de haptonomische zwangerschapsbegeleiding besloot verder te gaan met haptotherapie bij Tineke, had ik er al enige jaren therapie opzitten. Dat had al wel veel opgelost, maar ik voelde dat ik met praten alleen niet verder kwam. Ik had veel angsten en schaamte en leefde vaak teruggetrokken in mijn hoofd. Ik vond het moeilijk om me te uiten. Ik dacht heel veel na en piekerde over oplossingen.

De afgelopen jaren is het voor mij steeds makkelijker geworden om te voelen wat er in mijn lijf gebeurt, welke emoties ik heb en waar die vandaan komen. Ik heb geleerd dat ik de heftige emoties die ik probeerde te onderdrukken er kan laten zijn. Dat ik ze kan dragen. Ook voel ik steeds beter wat mijn grenzen zijn en leer ik die ook aan te geven. Wat ik prettig vind is dat Tineke niet alleen haptotherapeute is. Ze maakt ook gebruik van familieopstellingen bijvoorbeeld, iets wat me inzicht heeft gegeven in de patronen waarin ik verstrikt zat. Heel vaak geeft ze me eenvoudige adviezen, waar ik zelf nooit op zou zijn gekomen. De haptonomie heeft me geleerd te voelen, te vertrouwen op mijn gevoel en daar uiting aan te geven.”

“Ik heb geleerd dat ik de heftige emoties die ik probeerde te onderdrukken er kan laten zijn. Dat ik ze kan dragen.”

Alex (48 jaar), leraar volwassenenonderwijs:
“Mijn reden om hulp te zoeken: leren om mij meer bewust te worden van de emoties in mijn leven. Het anders leren omgaan met emoties. Deze niet negeren maar er aandacht aan geven zodat helder wordt wat deze mij te vertellen hebben. En in tweede instantie kwam ik vanwege het verwerken van mijn scheiding.

Hartelijk dank voor jouw deskundige en warme ondersteuning. Ik heb hierdoor een zeer moeilijke tijd in mijn leven niet alleen kunnen doorstaan; met jouw steun heb ik er ook veel van geleerd. Ik hoop dat ik in 2016 verder mag leren op de weg die jij mij gewezen hebt. Dicht vanuit mijzelf en niet meer ontkennend wat er in mij leeft. Ik heb er vertrouwen in dat ik hiervoor de kracht, moed en wijsheid zal vinden.”

“De haptonomie heeft me geleerd te voelen, te vertrouwen op mijn gevoel en daar uiting aan te geven.”

Ilse (21 jaar):
“Met faalangst en de gewoonte heel veel te piekeren kwam ik bij Tineke voor hulp. In de tijd dat ik nu haptotherapie krijg heb ik veel over mezelf geleerd. Dankzij haptotherapie ben ik nu in staat uit mijn soms overvolle hoofd te stappen en gehoor te geven aan gevoelens in mijn lichaam.

De therapie specifiek bij Tineke is mij heel waardevol omdat er, naast aandacht voor mijn probleem en hulpvraag, ook veel aandacht is voor de behandeling zelf. Een prettige werkwijze en juiste interactie tussen therapeut en cliënt zijn essentieel voor de effectiviteit van de behandeling. Bij Tineke is hier veel aandacht voor en het is dan ook absoluut haptotherapie op maat. Alleen op die manier is het voor mij mogelijk me over te geven aan mijn gevoel, omdat vertrouwen daarvoor de basis vormt.”

“Tineke geeft haptotherapie op maat: alleen op die manier is het voor mij mogelijk me over te geven aan mijn gevoel, omdat vertrouwen daarvoor de basis vormt.”

Annelies Wirtz (33 jaar), arts:
“De eerste twee maanden na de geboorte van mijn dochter heb ik helaas heel veel (fysieke) pijn gehad door de herhaalde borstontstekingen die ik kreeg. Om door deze pijnlijke periode heen te kunnen komen heb ik, achteraf gezien, geprobeerd zo min mogelijk mijn lijf te voelen (want dat was toch alleen maar naar). Dat werkte misschien prettig ten tijde van die pijnlijke momenten, maar toen de pijn na twee maanden eindelijk weg was, merkte ik dat ik ook het prettige contact met m’n lijf helemaal kwijt was. Ik zat vooral in mijn hoofd en merkte dat ik me verdrietig en onzeker voelde. Een paar jaar geleden had ik al ervaren hoe fijn het is om goed contact te kunnen maken met je lijf en om prettige maar juist ook onprettige signalen van je lijf goed te kunnen herkennen. Dit contact wilde ik nu ook graag weer ervaren en daarom ben ik opnieuw naar Tineke gegaan.

In een aantal sessies van korte gesprekken, maar vooral veel oefenen met voelen op de bank, ben ik weer meer bij mezelf terug gekomen. Door verschillende oefeningen in het dagelijkse leven toe te passen, kwam ik uiteindelijk ook weer in contact met m’n lijf zonder de directe hulp van Tineke. Daarnaast hebben de sessies me erg geholpen de niet zo rooskleurige kraamtijd ook emotioneel te verwerken. Ik dook niet meer weg voor die verdrietige emoties, maar kon ze nu toelaten omdat ik in het contact met m’n lijf ervoer dat ik dat verdriet wel aan kon. En dat gaf me een heel veilig gevoel! Door de therapie zit ik weer goed in mijn vel en voel ik me weer mezelf. En daar ben ik Tineke heel dankbaar voor.”

“In een aantal sessies van korte gesprekken, maar vooral veel oefenen met voelen op de bank, ben ik weer bij mezelf terug gekomen.”

Nathalie Hes (49 jaar), sales executive bij een marketingbedrijf:
“Ongeveer zeven jaar geleden had ik mijn eerste ervaring met haptotherapie. Vanwege relatieproblemen heb ik destijds meerdere therapieën geprobeerd, alle gebaseerd op het voeren van gesprekken. Gevoelsmatig kwam ik hiermee niet verder en er ontwikkelden zich lichamelijke klachten als hyperventilatie, een gevoel van een knoop bij mijn borstbeen, kokhalsneigingen en het gevoel dat mijn spieren op slot zaten. Een vriendin heeft me toen geadviseerd om ‘uit mijn hoofd te stappen en met mijn lijf aan de slag te gaan’. Zo kwam ik bij Tineke Kolvenbach terecht.

Ik word gezien als een hoog opgeleide intelligente vrouw. Ik had best veel geleerd in mijn leven, maar wist niet goed hoe ik bij mijn gevoel moest komen. Haptotherapie en Tineke in het bijzonder heeft mij geholpen om voelen en denken samen te brengen. Om mezelf te leren kennen en om te gaan met mijn sterktes, zwaktes, pijn, angst en boosheid. Om mezelf te accepteren, waarderen en lief te hebben. Ik heb vooral geleerd dat boosheid eigenlijk voortkomt uit angst en ben daardoor gaan leren hoe ik emoties beter kan reguleren.

Door omstandigheden had ik tijdelijk een andere therapeute. Maar voor mij bleek de vertrouwensband en de klik die ik met Tineke had, wellicht nog belangrijker dan de therapie op zich. Wat ik belangrijk vond, is dat zij niet een vast traject volgde maar mij aanvoelde en behandelde op een voor mij prettige manier. Voordat ik begon dacht ik dat haptotherapie ‘zweverig’ was, maar door aanpak kon ik juist heel goed ratio en gevoel samenbrengen zonder dat ik er een vervelend gevoel aan overhield.

Een jaar of vier na de eerste intake kwam ik opnieuw in een dip. Ik was alweer een tijd gestopt met haptotherapie, omdat ik het gevoel had dat ik mijn leven weer redelijk op orde had. Gelukkig herkende ik mijn terugval snel en heb ik opnieuw contact opgenomen met Tineke. Ik had sterk de behoefte om weer even aan de hand genomen te worden en opnieuw te kijken naar mijn valkuilen. Deze keer werd mij duidelijk dat haptotherapie een vorm van leven is. Dagelijks heb ik nog profijt van wat ik destijds heb geleerd. Af en toe voel ik mezelf afglijden in de drukte en de waan van de dag, maar haptotherapie heeft mij geleerd hoe daarmee om te gaan en het te veranderen naar wat voor mij acceptabel is.”

“Voor mij bleek de vertrouwensband en de klik die ik met Tineke had, wellicht nog belangrijker dan de therapie op zich. Wat ik belangrijk vond, is dat zij niet een vast traject volgde maar mij aanvoelde en behandelde op een voor mij prettige manier. “

Haptotherapie zelf ervaren?